S

Soßklopse. Perişoare germane cu sos alb şi capere

DSC_0021-2

Am o veste tare frumoasă pentru voi. Mai nou, sunt implicată într-un super proiect iniţiat de Oana şi Diana de la Savori Urbane care se numeşte The Food Connection. Suntem 24 de bloggeri culinari, care ne vom aventura într-o călătorie culinară virtuală în jurul lumii timp de 2 ani. În fiecare lună, vom găti preparate din ţări diferite şi le vom publica la noi pe blog, acestea fiind apoi centralizate la unul dintre noi pe blog, într-un articol dedicat. Luna martie şi prima din proiect a fost cu reţete germane iar la Andie’s Veggies le găsiţi pe toate. Am şi eu o ţară/regiune pe care o voi găzdui, dar mai durează până atunci şi nu vă spun care este încă pentru ca suspansul să fie mai mare. Este însă THE BEST! hihi

Retete Internationale The Food Connection Savori Urbane-1

Pentru prima lună de proiect, după multe căutări, eu am găsit această reţetă germană de perişoare în sos alb cu capere. O s-o mai găsiţi sub denumirea de kochklopse, care chiar asta înseamnă, chifteluţe fierte, aka perişoare. În mod tradiţional, reţeta se face cu anşoa sau hering, dar dacă nu se foloseşte nici unul dintre aceste două ingrediente, se numeşte doar Soßklopse, adică chifteluţe în sos. Caperele sunt un must, deci nu ocoliţi ingredientul, mai ales că are mult sens în sos şi fără, pur şi simplu, nu ar mai fi la fel.

Am vrut să încerc combinaţia asta de perişoare cu sos alb, deşi sună un pic ciudat şi nu ştiam dacă o să-mi placă. Rezultatul a fost însă uimitor mai ales pentru că am impresionat-o pe sora mea, ceea ce spune multe. Preparatul este foarte uşor, fin şi gustos. Secretul îl constă mai ales supa de vită din sos, care dă atâta savoare preparatului. Şi nici nu trebuie făcută separat. O obţinem prin fierberea perişoarelor. Genial, nu? Nimic nu se iroseşte sau aruncă. Ba chiar mai rămâne şi pentru alte reţete. V-am făcut curioşi? Sper!

Ingrediente

pentru perişoare

400 gr. carne tocată de vită
1 chiflă  – eu am cumpărat un Kaiser roll cu susan (găsiţi în supermarket)
1 ceapă albă, medie
1/2 legătură de pătrunjel
un praf nucşoară
sare
piper alb

pentru sos

50 g unt
30 g făină
500 ml supă de vită (se obţine prin fierberea perişoarelor)
4 linguri smântână lichidă
2 linguri capere

pătrunjel pentru decor

Timp de preparare: 40 de minute + 30 minute cât stă carnea la rece

Perişoare. Chifla o ţinem în apă până se înmoaie. Tocatăm mărunt ceapa şi pătrunjelul. Amestecăm carnea cu acestea şi cu pâinea stoarsă şi ruptă bucăţele. Condimentăm cu sare, piper alb şi praful de nucşoară. Lăsăm la rece pentru minim 30 minute. Din amestecul de carne facem două rulouri, pe care le împărţim fiecare în opt bucăţi. O să avem deci 16 perişoare. Le fierbem în multă apă cu sare timp de 12-15 minute. Le scoatem pe un platou, strecurăm supa şi păstrăm doar 500 ml din ea pentru sos.

Sos. Într-o cratiţă, topim untul şi apoi adăugăm făina, pe care o călim puţin. Stingem cu supa fierbinte şi amestecăm energic cu un tel. Adăugăm smântâna, caperele spălate de sare şi scurse. Gustăm de sare. Caperele sunt foarte sărate aşa că eu nu am mai pus extra sare în sos, doar puţin piper alb. Adăugam perișoarele și mai lăsăm să fiarbă încet 3-5 minute. Servim fierbinte.

Chifleluţele acestea se servesc cu cartofi fierţi sau orez, deşi cel din urmă se alege mai rar pentru acest preparat.

 DSC_0974-2

DSC_0944-1-2

DSC_0011-2

Bon appétit!

Spread the love
  1. steluta says:

    acest preparat se face si in Romania fara capere,o sa incerc de Paste cu carnea toccata la cutit,mie imi plac foarte mult dar este bine sa fie mancate la o singura masa,adica atunci cand la-ai facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.