Şalău de Dunăre cu sos de roşii şi măsline

DSC_0828-3-2-2

Recent m-am întors de la Tulcea unde am avut parte de o mini vacanţă liniştită şi plină de odihnă la bunica mea. De când sunt mică merg în fiecare an acolo. Mă atrage ca un magnet de fiecare dată faleza, chiar dacă nu e nimic de făcut pe acolo decât o plimbare şi uitatul îndelung la Dunăre, mă duc la librăria Ion Creangă de unde îmi iau mai mereu o carte, mă plimb prin magazine, mănânc paleuri, care sunt cele mai bune dulciuri din oraş, şi mă relaxez la bunica în curte/grădină. Aaa, şi mănânc mult peşte. Paradoxal, atunci când eram mică nu suportam peştele şi în afară de tone de icre altceva nu mâncam. Nu-mi plăcea ciorba, chiftelele, peştele la cuptor, mai nimic… Ce ştiam eu? Acum nu mă mai satur de peşte şi aş mânca în fiecare zi.

Am avut un super noroc că perioada şederii mele la Tulcea s-a sincronizat cu unda verde la pescuit aşa că m-am bucurat de mult peşte proaspăt. Am mâncat iar icre la mic dejun, se ştie deja, biban şi şalău. Cam astea au fost alegerile. Un deliciu! Şi cea mai mare bucurie este că am învăţat şi eu la cei 25 de ani ai mei cum să curăţ un peşte, să-l tai şi să-l eviscerez şi apoi să-l tai pentru gătit. Creşte sufletul în mine de mândrie!

DSC_0752-1

Reţeta asta am învăţat-o cât am fost la bunica şi mi-a plăcut că este foarte simplă şi uşor de făcut, este la îndemâna tuturor, dacă nu aveţi şalău proaspăt de Dunăre puteţi folosi orice alt peşte alb şi este o alternativă mai fancy la veşnicul peşte prăjit sau la grătar. Bune şi acestea două, dar după un timp parcă mai vrem şi altceva.

Şi un mic sfat: atunci când cumpăraţi peşte trebuie să vă uitaţi mereu la ochi care trebuie să fie limpezi şi la branhii care trebuie să fie roz dacă peştele este proapăt. Dacă nu sunt aşa atunci nu cumpăraţi.

Ingrediente

(pentru 2 persoane)

4 bucăţi de şalău sau orice alt peşte alb
1 ceapă tocată cubuleţe
300 gr. sos de roşii
câteva măsline
pătrunjel tocat mărunt
sare
piper negru
ulei pentru gătit
pătrunjel pentru decor

Timp de preparare: 30 de minute

Bucăţile de peşte le rumenim într-o tigaie cu ulei încălzit. Le întoarcem pe ambele părţi şi apoi adăugăm ceapa tăiată cubuleţe. O călim şi apoi turnăm sosul de roşii şi măslinele. Asezonăm cu sare şi piper negru. Tocăm pătrunjelul mărunt şi îl adăugăm în mâncare. Fierbem la foc mic-mediu în jur de 15-20 de minute.

La final mai presărăm puţin pătrunjel şi ne bucurăm de o mâncare bună şi gustoasă.

DSC_0710-2

DSC_0799-2-2

DSC_0760-3-2-3

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.