Ce face un bucătar în timpul liber? Merge şi găteşte prin alte bucătării. Cel puţin asta am făcut eu la evenimentul Bloggers Cooking Class organizat la restaurantul Parma in Tavola. Având de fapt doar o jumătate de zi liberă am fost să gătesc acolo împreună cu o super echipă de bloggeri culinari şi prieteni: Cătălina şi Juha de la Kiss the Cook, Ana Butter and Cream şi Alina de la Arome de Poveste. Chef Maurizio Morini, şi el în ziua lui liberă, a fost acolo să ne înveţe câteva preparate tradiţionale italieneşti.
Fiecare dintre noi a gătit ceva diferit şi împreună am creat un meniu. Am făcut pâine şi paste, un atipasto simplu şi rapid (al meu, al meu), tagliatelle cu iepure, ruladă de vită şi un desert cu mere. Totul a mers strună, mai ales că eu am terminat în aproape 10 minute. Aşa de simplu a fost preparatul şi rapid de servit apoi. Nu-i nimic, am furat meserie de la ceilalţi, m-am uitat la ei şi am făcut multe, multe poze. Nu se putea altfel.
De la şocul primei mele întâlniri cu o bucătărie profesionită, am ajuns să fiu fascinată de cum arată şi este organizat un astfel de spaţiu. Mi-ar plăcea să pot vedea cât mai multe, să le pozez, să intru în atmosferă şi să învăţ multe multe lucruri noi şi fascinante.
Aici spaţiul era micuţ, dar intim. Se vedea oricum că era vorba de o bucătărie italiană pentru că nu lipsea bancul de lucru cu maşina de făcut paste. Tot aici se pregătea şi pâinea.
Şi acum să vă arăt ce am gătit. Preparatul meu a fost un antipasto numit Sformato di Parmigiano: smântână lichidă, ouă, parmezan ras, sare. Simplu şi uşor.
După ce mi-am ales partea din meniu, fără să ştiu despre ce este vorba, m-am dus cuminte la locul meu. Pe bancul de lucru mă aşteptau deja toate ingredientele şi reţeta pentru 18 bucăţi. Cred că au rămas şi pentru restaurant. Ha-ha!
Am amestecat totul într-un bol, am pus compoziţia în formele de aluminiu şi am băgat totul la cuptor. A ieşit un gastronom plin! Gastronomul este tava asta adâncă pe care o vedeţi şi în care se gătesc cantităţi mari de mâncare în restaurante. Acum ştiţi.
Ce frumos au crescut ele şi s-au rumenit la cuptor!
Şi rezultatul, după ce am montat farfuria.
Şi acum vă dau reţeta explicată mai în detaliu pentru că am repetat experimentul şi acasă. Doar ca să vă arăt cât de frumos şi bine poate să iasă şi fără condiţii de bucătărie profi. Eu încă am cuptor cu gaz… Cu mici improvizaţii, farfuria poate să arate la fel de wow.
Ingrediente
(pentru 4 porţii)
200 ml. smântână lichidă de gătit
4 ouă
64 gr. parmezan ras
sare
4 forme rotunde de aluminiu
Timp de preparare: 40 minute
Într-un castron, amestecăm ouăle cu un tel sau furculiţă. Turnăm smântâna şi amestecăm iar. Punem un pic de sare şi parmezanul ras. Amestecăm. Formele le ungem cu o cantitate mai mare de ulei ca preparatul să iasă uşor şi întreg din ele, la final. Punem formele într-o tavă mai adâncă, termorezistentă şi le umplem cu compoziţia. Apoi, turnăm apă în tavă, până aproape de buza formelor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, cam la 160 de grade, timp de 30 de minute. O să crească şi o să se rumenească frumos. Le scoatem apoi şi le lăsăm puţin la răcit. Servim cu o salată fresh cu ridichii şi reducţie de oţet balsamic (punem la fiert puţin oţet balsamic la foc tare până dă în clocot şi apoi lăsăm la foc mic până se îngroaşă. Asta e tot.) Decorăm farfuria cu fulgi de ardei iute. Arată foarte profi, nu? Şi e home made! 🙂
Să vă arăt ce au gătit şi colegii mei la eveniment. La paste şi pâine s-a lucrat cel mai mult, dar a fost şi cel mai frumos. Bine că s-au ocupat bărbaţii pentru că era muncă multă de frământat şi cantităţi mari. Pfu!
Paste alla chitarra. Aşa se numeşte instrumentul pentru că are coarde ca la chiatară. Vedeţi cum ies pastele?
Şi o parte din pâine.
A urmat gustarea mea. Apoi, pastele cu iepure şi legume preparare cu multe dibăcie de Ana şi mici detalii de care s-a ocupat chef Maurizio Morini.
Rulada de vită a fost excepţională. A la Cătălina.
Şi la final desertul cu mere preparat de Alina. Fin, pufos şi foarte bun!
Şi cam aşa a fost dimineaţa noastră de duminică petrecută împreună, muncind, gătind, învăţând alături de un maestru cu 30 de ani de experienţă în domeniu. Am râs, am mâncat, ne-am bucurat. Eu am plecat la muncă apoi. 8 ore, nu mai puţin. A fost o zi plină şi la finalul căreia am avut sentimentul acela de o treabă bine făcută şi multe to dos bifate de pe listă + surprize. Nu se putea mai bine de atât!
Asta vă doresc şi vouă şi bon appetit!
P.S. Pozele cu mine sunt făcute de Cătălina. Mulţumesc!