Se zice că toate pastele au un gust diferit şi pentru fiecare există un sos diferit. Nu toate tipurile de paste se potrivesc cu orice sos. Eu nu am gustat încă toate pastele italiene, sunt vreo 350 de feluri, dar vă pot spune cu siguranţă că spaghetele au un gust diferit de farfalle, de penne sau de fusilli. Spaghetele sunt printre preferatele mele iar recent am încercat ceva înrudit cu ele, spaghettini n.9. Sunt nişte paste mai subţiri şi sunt delicioase. Chifteluţele de ton le-am încercat pentru prima dată iar de atunci am tot făcut. Sunt foarte bune şi săţioase. Vi le recomand cu drag.
Desenul este realizat de sora mea. Împreună ne-am gândit să ilustrăm din când în când reţetele de pe blog. Eu sunt foarte încântată de el.Vă place?
Ingrediente
2 porţii
200 gr. paste spaghettini n.9
parmezan pentru servire
pentru sosul de roşii
1 conservă de 400 gr. de roşii în sos
2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
cimbru uscat
1 lingură de zahăr
sare
piper
ulei de măsline
pentru chifteluţele de ton
250 gr. ton la conservă
2 căţei de usturoi
1 mână de pesmet
busuioc proaspăt sau uscat
10 gr. parmezan ras
coajă rasă de la 1/2 lămâie
1 ou mic
piper
ulei de floarea soarelui
Începem cu chifteluţele de ton. Scurgem tonul din conservă. Îl punem într-un castron. Peste el, radem mic usturoiul, punem pesmetul, busuiocul proaspăt sau uscat, parmezanul ras şi coaja de la lămâie. Amestecăm totul bine şi gustăm. De sare nu mai este nevoie pentru că parmezanul este destul de sărat. Punem şi puţin piper dacă vrem. Spargem oul şi mai amestecăm o dată. Formăm biluţe de ton şi le aşezăm pe un platou sau farfurie. Mie mi-au ieşit 16 bucăţi. Încingem o tigaie cu ulei şi prăjim chifteluţele până se rumenesc pe ambele părţi. Le scoatem pe o altă farfurie şi le aşezăm pe un şervet ca să absoarbă excesul de ulei.
Dăm drumul la sosul de roşii. Blendăm roşiile din conservă. Încingem o tigaie cu ulei de măsline şi punem usturoiul. Avem grijă să nu se ardă. Turnăm sosul, punem cimbru, sare, piper şi zahăr. Dăm în clocot şi apoi reducem focul la cel mai mic nivel. Punem chifteluţele de ton în sos şi fierbm timp de 20 de minute.
Între timp, punem apă la fiert pentru paste şi le fierbem conform instrucţiunilor de pe pachet sau dacă le vrem mai al dente, le fierbem cu 2 minute mai puţin decât timpul menţionat.
Servim pastele cu sos de roşii şi câteva chifteluţe. Radem parmezan deasupra. O să vă mai rămână chifteluţe, dar le puteţi mânca aşa simple sau mai faceţi paste o dată. Am pus şi o poză ca să vedeţi cum au ieşit. M-am înfipt direct în ele, nu am mai avut timp de o şedinţă foto. Aşa bune au fost!
Bon appétit!