S

Supă cremă de linte cu chipsuri din legume şi sumac

DSC_0723

Anul trecut, alături de humus, supa cremă de linte a fost de bază. Este extrem de cremoasă, săţioasă şi are un gust aşa vag de carne. Ciudat, ştiu. Cel mai important lucru de reţinut la această supă este să adăugaţi lămâie. Eu mult timp am mâncat fără lămâie până să descopăr acest mic detaliu, dar care face toată diferenţa şi este necesar pentru că mai taie din greaţă. Plus că schimbă total gustul. Iniţial mâncam cu crutoane, dar de data asta am zis să încerc ceva mai special, şi anume chispuri din legume. Am tot vrut să cumpăr, am înţeles că nu sunt bune, că au zahăr, etc. aşa că am făcut acasă. Încercaţi şi voi supa, nu e greu şi cred că o să vă placă. Eu asta gătesc în ultima vreme când am poftă de supă iar în cămară am linte pentru tot anul, cred. Mai păstrez însă şi pentru alte reţete.

DSC_0004-1

Ingrediente

100 gr. linte maro sau de altă culoare
1 ceapă albă, medie
3 morcovi medii
1/2 rădăcină de ţelină
pătrunjel
seminţe de chimen
2 linguri sos de roşii
sumac
1 foaie de dafin
lămâie
ulei de măsline
sare de mare
1 l de apă

(pentru chipsurile din legume)

1-2 morcovi mai mari şi graşi
1 sfeclă roşie
ulei de măsline
sare de mare

Timp de preparare: 1 h şi 20 de minute

Spălăm şi tocăm mărunt legumele: morcovii, ceapa şi ţelina (baza pentru orice supă şi mâncare, aproape). Tocăm pătrunjelul. Punem la încins puţin ulei de măsline într-o cratiţă şi prăjim mai întâi pătrunjelul ca să elibereze uleiurile esenţiale împreună cu seminţele de chimen şi foaia de dafin. Punem apoi legumele la călit câteva minute. Spălăm lintea sub câteva jeturi de apă rece. Fierbem 1 l de apă şi o turnăm în cratiţă peste legume. Apoi adăugăm şi lintea. Fierbem totul timp de 30-40 de minute la foc constant. Într-o tigaie mică, încălzim separat sosul de roşii în ulei de măsline. Îl adăugăm în supă şi mai fierbem 5 minute. Dăm de pe foc şi lăsăm să se tempereze puţin adică să se răcească. Scoatem foaia de dafin. Presărăm sare şi blendăm. Puteţi stoarce lămâie acum sau direct în farfurie atunci când serviţi. Eu aşa prefer decât s-o acresc pe toată.

Pentru servire, putem să facem crutoane sau chipsuri din legume. Hai să facem totuşi chipsuri pentru că e pofta mai mare iar crutoanele sunt aşa comune … Le putem pregăti în timp ce fierbe supa. Spălăm legumele şi le tăiem felii subţiri, la cuţit. Dacă aveţi robot, super. Eu n-am. Bine că ştiu să folosesc cuţitul. Le ungem cu ulei de măsline şi sare şi le băgăm la cuptor timp de 15-20 de minute. Nu sunt crocante, ci mai moi aşa, dar foarte dulci şi gustoase. Morcovii sunt killeri!

Punem supa frumos într-o farfurie şi deasupra presărăm chipsurile din legume, sumac şi puţin ulei de măsline. Ei, hai că arată bine, nu?

DSC_0620

DSC_0681

DSC_0003

CategoriesFără categorie
Spread the love
    1. Anason cu Lapte says:

      :)) Eu am terminat-o deja, altfel te serveam cu drag. Încearcă în oraş. Mie îmi place foarte mult cea de la Saray, din Centrul Vechi. Au nişte chipsuri amazing acolo!

  1. Tamar says:

    Tocmai am terminat de gatit reteta. Am pus usturoi, in loc de suc de rosii si sumac. Este minunata! Iar chipsurile de legume, extraordinare si pentru o gustare in timpul zilei. Thanks! 🙂

  2. Floriana Ciupala says:

    Este excelenta…fac si eu si pun la fiert si coaja de lamaie…ii da o savoare minunata…Nu stiam de sumac…Eu am adus din Turcia dar nu stiu sa-l folosesc.Ideea cu cipsurile de legume este tare buna…cred ca se pot manca si fara supa.Multumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.