DSC_0362-2

Tarta cu prune. Ce-mi place cel mai mult la această reţetă este simplitatea ei: un aluat dulce şi puţine fructe care au însă au un rezultat de efect. Pentru a face tarta sau galette, cum se mai numeste, nici nu este nevoie de o formă clasică de tartă, ci doar de un făcăleţ şi tava de la cuptor.

Odată întinsă tarta în tavă şi umplută cu fructe capătă un aspect rustic datorită marginii formate din aluat care protejează uşor fructele. Simplu şi uşor!

DSC_0390

Este o reţetă perfectă de început de toamnă şi una care mie îmi face mereu plăcere să o prepar. Eu şi cu sora mea nu ne mai săturăm de ea!

Ingrediente

125 gr. unt rece sau chiar congelat
200 gr. făină
2 linguri zahăr alb tos
1 linguriţă zahăr pudră
coajă rasă de la 1/2 lămâie
1 praf de sare
5 linguri apă rece

pentru umplutură

10-15 prune tăiate în sferturi
2-3 linguri făină sau pesmet
2-3 linguri zahăr brun

Timp de preparare: 40 min din care 30 de aşteptare şi 40-45 min timp de coacere

Începem cu aluatul care trebuie ţinut la frigider timp de 30 de minute, de aici şi timpul de aşteptare. Radem untul rece sau congelat pe răzătoare într-un castron. Cernem făina peste. Adăugăm zahărul, şi cel tos şi cel pudră, coaja de lămâie şi praful de sare. Frecăm compoziţia cu degetele şi încercăm să încorporăm untul cu făină şi restul ingredientelor. Nu trebuie însă să frământăm prea mult pentru că apoi o să avem un aluat prea tare. Ca să strângem mai bine totul într-o bilă adăugăm apa rece şi omogenizăm.

Aluatul nu trebuie să fie nici tare, nici lipicios. Dacă e tare şi nu se strânge, atunci mai adăugăm puţină apă. Dacă e prea lipicios, mai adăugăm puţină făină. Înfoliem şi tinem la frigider 30 de minute. Între timp, spălăm prunele şi le tăiem în sferturi.

După 30 de minute, scoatem bila de aluat din frigider şi o întindem pe masa presărată cu puţină făină şi un făcălet frecat cu făină. Întindem aluatul şi îl transferăm direct pe tava de cuptor acoperită cu hârtie de copt. Punem puţină făină în mijloc, acolo unde vor sta prunele, şi întindem prunele. Presărăm zahărul brun peste şi aducem marginile galettei înspre interior. Nu e nevoie să faceţi un model, poate să arate mai rustic aşa. E important doar să acoperim puţin fructele şi să facem o margine.

Punem la cuptor, la 180 de grade, timp de 40-45 de minute. Trebuie să fie rumenă marginea şi fructele să lase suc. O să miroasă divin!

Servim tarta caldă.

DSC_0297

DSC_0332

DSC_0402

DSC_0334

DSC_0474

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.