T

Tartă fără coacere cu lemon curd şi cremă de iaurt + un workshop dulce

Deserturile mele preferate sunt cu lămâie. Dacă aş avea de ales între un tort cu ciocolată şi unul cu lămâie, l-aş alege pe cel din urmă. La îngheţată e la fel. În liceu când lucram la un restaurant cu self service, la un moment dat făceam şi îngheţată. Când era proaspăt scoasă din maşină, îmi puneam câteva cupe cu lămâie şi eram cea mai fericită! Şi acum am aceeaşi bucurie când mănânc un desert cu lămâie. E pur şi simplu cea mai bună.

Un desert preferat cu acest fruct este lemon merengue pie pe care l-am preparat deja de foarte multe ori şi îmi iese din ce în ce mai bine. Pentru că este însă foarte cald şi nu am vrut să aprind cuptorul ca să leşin, m-am tot gândit cum să fac să mănânc ceva asemănător pentru că nu mai puteam de poftă. Ce a ieşit: o tartă rece cu blat de cheesecake (biscuiţi digestivi cu unt), lemon curd şi cremă de iaurt în loc de bezea. Super! Cea din urmă nu se compară cu o bezea, dar nah, e cel mai bun înlocuitor şi e o variantă de topping mai light, de vară şi fără zahăr!

DSC_0210

Ambele creme le-am preparat pentru prima dată la un workshop despre candy bars, organizat de Horeca School în Bucureşti. Atunci când am văzut anunţul pe Facebook am sărit repede să mă înscriu şi m-am felicitat apoi pentru pornire. M-am înscris pentru că sunt mereu în căutare de noutăţi, reţete şi experienţe culinare. Şi cum să-mi petrec mai bine un weekend? La Horeca School mai fusesem, acolo am participat la un curs de bucătar acum doi ani şi mi s-a deschis apetitul pentru munca în acest domeniu. Am avut plăcerea să am doi colegi super la curs şi un trainer şi mai şi, Diana, care ne-a învăţat cu mult drag şi bucurie cum să organizăm şi să pregătim un candy bar în două zile. A fost o experienţă frumoasă, m-am bucurat să fiu iar în bucătărie, am gătit multe dulciuri interesante, am povestit, am râs, dar au fost şi momente de seriozitate în care eram toţi concentraţi pe task-urile noastre. Trebuia ca totul să iasă bine.

Aici vedeţi echipa şi rezultatul muncii noastre după două zile. We did it!

DSC_0286

DSC_02363

Am învăţat multe la acest workshop, am făcut lemon curd pentru prima dată – de când tot aştept, dar e prea lungă lista de reţete de încercat, am făcut macaroons pentru prima dată, şi deşi sunt bune de tot şi extrem de elegante, sunt aşa de pretenţioase… Ne-am chinuit la cake pops, am învăţat mici trucuri şi scurtături de la Diana şi am făcut un tort de ne-am lins pe degete. Pont: vedeţi că luna asta se mai organizează un workshop.

colaj1

colaj2

colaj3

Şi acum reţeta pentru tarta cu lemon curd şi cremă de iaurt

Ingrediente

1 formă rotundă de 24 cm.

Blat

300 gr. biscuiţi digestivi
150 gr. unt nesărat

Lemon curd

250 ml. suc de lămâie + 4 linguriţe coajă de lămâie (în total ne trebuie cam 3 lămâi) ! Încercaţi, dacă puteţi, să folosiţi lămâi bio nu neapărat pentru că e cool, dar pentru că cele din comerţ uneori sunt mult prea acre.
200 gr. zahăr alb, tos
4 ouă
230 gr. unt nesărat, cubuleţe

Crema de iaurt

300 gr. iaurt grecesc, rece – 2 cutii
esenţă vanilie
400 ml. smântână lichidă, dulce, pentru frişcă – 2 cutii
(dacă nu folosiţi smântână dulce, atunci adăugaţi puţină miere în cremă)

Timp de preparare: 45 de minute + câteva ore cât stă prăjitura la frigider sau peste noapte

Facem mai întâi blatul. Mărunţim biscuiţii la robot. Dacă nu avem robot, îi înfăşurăm într-un prosop curat de bucătărie şi îi batem cu făcăleţul. Untul îl topim şi îl turnăm peste biscuiţi. Amestecăm cu o spatulă până ce amestecul devine moale şi umed, aproape ca o pastă. Îl întindem în tavă şi apoi îl băgăm la frigider. Acolo se va răci şi întări.

Lemon curdul îl facem la bain marie. Punem o crăticioară cu puţină apă la fiert, peste care vom aşeza castronul nostru cu ingrediente. În acesta avem ouăle, sucul de lămâie, coaja de lămâie şi zahărul. După ce apa dă în clocot, dăm focul foarte încet şi punem castronul peste vas. Cu un tel de silicon sau o spatulă, amestecăm totul până se încălzeşte. Apoi adăugăm cuburile de unt în 3-4 rânduri şi amestecăm bine până se îngroaşă crema. Durează cam 6-15 minute. Dăm de pe foc. Scoatem forma de tartă şi turnăm lemon curdul peste. Lăsăm să se tempereze, adică să se răcească puţin, acoperim cu o folie şi băgăm la frigider. Dacă stă peste noapte e mai bine, dar se poate consuma şi în câteva ore, doar că la mijloc va fi mai moale.

Pentru crema de iaurt, batem frişca. Într-un alt castron amestecăm iaurtul cu esenţa de vanilie şi mierea, dacă e cazul. Adăugăm frişca şi amestecăm cu grijă. Punem la frigider. Înainte de servire, punem crema într-un poş şi decorăm câteva felii tăiate de tartă cu ea sau putem decora toată tarta de la început. Radem coajă de lămâie.

DSC_0274

DSC_0279

Bon appétit!

Spread the love
  1. Roxana says:

    Buna. Inca unul din motivele pentru care ar trebui folosite lamai bio este ca majoritatea celor din comert sau coaja necomestibila (sunt cerate). Voiam sa intreb, in loc de zahar pentru lemon,ce pot pune?

    1. Anason cu Lapte says:

      Da, Roxana, aşa este. În unele magazine chiar scrie pe etichetă că nu se consumă coaja pentru că este toxică din motivul menţionat de tine. Nu mă pricep la înlocuitorii de zahăr şi nu mai înţeleg nici eu ce citesc despre aceştia şi zahăr în ultima perioadă… E o discuţie foarte lungă. Ai putea totuşi sa foloseşti zahărul de la Green Sugar pentru început. Am înţeles că este ok. Dacă afli de altceva să-mi spui şi mie. Mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.