Tartă sărată cu ardei capia şi cârnaţi. Pe măsură ce scriu aceste rânduri mi se face iar poftă. Tarta s-a terminat de mult, dar pofta a rămas. Am copt multe tarte recent şi majoritatea au fost dulci. Printre ele am strecurat şi o tartă sărată. De obicei nu folosesc carne în tarte sau quich-uri, dar cumva aici am crezut că e cazul.
Am prăjit nişte cârnaţi olteneşti, de la mine de acolo, pe care i-am amestecat cu ardei capia prăjit şi el, şi am umplut coaja de tartă cu ele. La umplutura lichidă am schimbat puţin reţeta şi în loc de smântână simplă sau de gătit, am pus cremă de brânză. A ieşit o umplutură foarte cremoasă şi mai densă, dar bună de tot.
O tartă sărată se poate umple cu orice. Dacă nu vreţi carne, atunci optaţi pentru ceva vegetarian sau un mix foarte bogat de verdeţuri ca să fie mai simplu. O combinaţie clasică este bacon cu caşcaval, dar şi somon cu broccoli sau spanac şi feta. Am şi eu mai multe reţete pe blog de tarte sărate, dacă vreţi să răsfoiţi prin ele.
Ca formă, puteţi folosi orice de la ceva mai mare pentru multe persoane, rotundă sau pătrată sau mini tarte pentru gustări rapide. Mini tartele le puteţi coace în formele de brioşe. În principiu orice merge – de la forme de aluminiu sau porţelan cum sunt ramekins, la inele de inox, forme din oţel carbonat la recipiente de sticlă. Vă puteţi adapta uşor cu ce aveţi prin casă.
M-am jucat mult cu reţeta asta pentru că am vrut ceva diferit. O să vedeţi că nimic nu e tipic la această tartă. În aluat am pus mălai spre exemplu. Nu am încercat niciodată şi am zis why not? Aluatul are la final o textură crocantă şi granulele de mălai chiar se simt. Nu se gătesc. Dacă vă place un bite feeling, alegeţi varianta asta. Dacă nu, pur şi simplu folosiţi tot făină în loc de mălai.
Tartă sărată cu ardei capia şi cârnaţi
{Ingrediente}
Aluat de tartă (suficient aluat pentru o tartă de 26 cm)
- 200 gr făină albă
- 50 gr mălai (dacă nu vreţi mălai, atunci puneţi 50 de grame de făină)
- un vârf de pudră de turmeric
- sare
- 125 gr unt rece, cuburi
- 1 ou
- 35 gr apă foarte rece
Umplutură cu cremă de brânză
- 200 gr cremă de brânză
- 2 linguri smântână grasă
- 2 ouă
- sare şi piper
Alte ingrediente: 3 cârnaţi olteneşti, 2 ardei capia, pătrunjel
Metodă
- Aluatul trebuie pregătit mai întâi. Într-un castron, amestecăm făina cu mălaiul, pudra de turmeric şi sarea. Adăugăm cuburile reci de unt şi le fărâmiţăm cu vârful degetelor până obţinem consistenţa unor firimituri. Adăugăm oul şi apa şi mixăm totul cu o furculiţă până ce umezim bine toată făina. Strângem totul într-o bilă, o aplatizăm şi o înfoliem. O ţinem la frigider câteva ore.
- Facem umplutura între timp. Într-un castron, mixăm crema de brânză cu smântâna, cele 2 ouă, sarea şi piperul cu un tel sau cu un blender vertical. Obţinem o compoziţie lichidă. O ţinem la frigider.
- Cârnaţii trebuie tăiaţi rondele mici şi prăjiţi. Ardeiul capie se taie fâşii subţiri şi se prăjeşte separat sau în grăsimea de la cârnaţi. Se răcesc ambele înainte de folosire.
- Aluatul răcit se scoate de la frigider şi se lasă câteva minute afară, ca să devină mai moale. Îl întindem cu un făcăleţ între 2 hârtii de copt. Grosimea poate să fie între 3-4 mm. Forma aleasă trebuie unsă cu ulei sau unt înainte. Tapetăm forma de tartă cu aluat. Eu am avut această formă de tartă drăguţă (35 cm x 10 cm) pe care nu am folosit-o niciodată şi am vrut să văd cum e. E cam pretenţioasă însă şi nu cred că o s-o folosesc prea des.
- Aşezăm o foaie de hârtie de copt peste aluat şi o umplem cu orez sau alte greutăţi. Dăm la rece 30 de minute.
- Precoacem tarta la 180 de grade timp de 20 de minute, apoi scoatem greutatea şi o mai coacem 5 minute. Răcim.
- Aşezăm în coaja de tartă bucăţile de cârnaţi şi ardeiul capia. Umplem tarta cu compoziţia lichidă până sus. Mai punem cârnaţi şi fâşii de ardei capia pe deasupra.
- Coacem la 180 de grade timp de 30-35 minute. Depinde de cuptor. Coaja trebuie să fie rumenă şi umplutura la fel.
- Răcim tarta şi o servim cu mult pătrunjel deasupra.
Şi pentru alte reţete cu tarte check this out.
- Mini tarte cu smochine şi ceapă caramelizată
- Tartă cu ciuperci, brânză Stilton şi nuci
- Quiche cu broccoli şi somon afumat
- Quiche cu spanac şi telemea de capră
Iubiţi pătrunjelul!