T

Tartă tomnatică de prune

DSC_0290-111

Oficial a venit toamna cu miros de tartă cu prune, scorţişoară şi nuci. Tartele sunt răsfăţul suprem în acest sezon fie ele sărate sau dulci, dar să recunoaştem că ne plac mai mult cele dulci. O felie de aluat crocant cu prune coapte şi o cupă generoasă de smântână ne poate încălzi şi cele mai friguroase şi ploioase zile de toamnă şi readuce un zâmbet pe buze. Este un desert care să ne ţină companie într-un moment de tihnă savurat alături de cei dragi cu un ceai cald sau cafea. O toamnă frumoasă vă doresc!

Ingrediente

200 gr. făină
100 gr. unt nesărat la temperatura camerei
1 ou
80 gr. zahăr brun nerafinat
6-7 prune
1 mână de nuci
2 linguriţe scorţişoară
2 linguriţe zahăr brun nerafinat

Timp de preparare: 90 minute

Într-un castron amestecăm făina cu untul. Ca să meargă mai repede, putem da pe răzătoare untul şi ne va fi mai uşor să-l amestecăm apoi cu făina. Aluatul de tartă se face repede, nu se frământă mult ca la pâine.

DSC_0721

Adăugăm oul şi amestecăm cu mâinile. Urmează zahărul şi începem să strângem bine aluatul şi să formăm o bilă mai mare.

DSC_0733

Învelim bila într-o pungă şi băgăm la frigider timp de 30 de minute, dar nu vă speriaţi pentru că sunt multe de făcut între timp ca să nu vi se pară că aveţi prea mult de aşteptat.

Spălăm prunele şi le tăiem felii. Mai grosuţe, nu foarte subţiri pentru că se strâng apoi în cuptor şi se usucă prea tare.

DSC_0751

Forma de tartă trebuie tapetată măcar pe fund cu hârtie de copt sau unsă cu unt. După cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider şi îl întindem cu mâinile în ea.

DSC_0798

Aşezăm feliile de prune una câte una, una lângă alta începând cu marginea şi înaintând spre centru. O să arate incredibil!

DSC_0825

DSC_0817

Presărăm bucăţi de nuci pe deasupra.

DSC_0864

DSC_0873

Preparăm un amestec magic de zahăr cu scorţişoară şi îl presărăm peste tartă.

DSC_0897

Băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 grade. Durează 40-50 de minute. Voila!

DSC_0933

Lăsăm puţin la răcit şi apoi servim. Cu o cupă de smântână pe deasupra şi puţin praf de scorţişoară. Sau îngheţată de vanilie. Sau simplă.

DSC_0350

DSC_0346-1

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.