Și uite așa pe 18 mai blogul meu a împlinit un anișor și este în creștere. Îmi amintesc și acum momentul în care mi-a venit ideea și cum nu puteam dormi noaptea din cauza asta. Avem o mulțime de idei, schițe și abia așteptam să încep. După un an pot spune că am învățat multe, atât despre gătit, cât și despre blogging. Sunt un pic mai grijulie cu ceea ce mănânc și știu să fac acum multe rețete noi și delicioase.
Vă mulțumesc și vouă care mi-ați fost alături și m-ați citit, v-ați delectat cu rețetele din Bucătăria Cristinei și poate ați și preparat din ele. 🙂 O să mai urmeze.
Cu această ocazie specială am pregătit un tort. Am găsit o rețetă care combină unele dintre ingredientele mele preferate: macul, mascarpone și lămâie. Însă, ca un copil de un an de zile, care încă se mai împiedică și nu e tocmai sigur pe el, cam așa m-am comportat și eu și rețeta nu mi-a ieșit tocmai bine. Am greșit crema…. Cât trăim învățăm, nu?
Rețeta exactă o puteți vedea aici ca să vă dați seama cum ar trebui să arate. Tortul mi-a ieșit și mie foarte gustos, dar cu mici schimbări.
Warning! Nu faceți această rețetă acasă dacă nu aveți mașină de măcinat zahăr/mac.
Ingrediente
(pentru blat)
- 150 gr unt
- 2 ouă
- 130g zahăr alb
- 40 g zahăr brun (este ok dacă nu aveți, puteți folosi tot zahăr alb)
- 150 gr făină
- 100 ml lapte
- coaja de la o jumătate de lămâie
- 3 gr praf de copt
- 1 lingură cu vârf de mac
(pentru cremă) – se prepară în două etape
etapa 1
- 3/4 cană de mac măcinat
- 1 cană de lapte
- 1 lingură de miere
- 1/4 cană zahar
- coajă de la o lămâie
etapa 2
- 250 gr mascarpone
- 2 ouă
- 1/3 cană zahăr
- coajă de la o jumătate de lămâie
La final, frișcă (nu cumpărată, ci preparată în casă din smântână și zahăr via Adi Hădean, vedeți mai jos).
Am început cu crema mai întâi. Toate ingredientele de la etapa 1 le punem la fiert într-o oală, eu am folosit un ibric, și le fierbem timp de 7 minute. Apoi lăsăm să se răcească.
Ne apucăm de blat acum. Amestecăm untul cu cele două tipuri de zahăr până devine spumos.
Adăugăm un ou și îl încorporăm. Apoi adăugăm și al doilea ou. Pe rând amestecăm acum și laptele și coaja de lămâie. Într-un alt castron amestecăm făina, praful de copt și macul.
După, le turnăm în primul castron. Toată compoziția o turnăm într-o tavă și o băgăm la cuptor timp de 20 de minute. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade.
Acum este momentul pentru etapa a doua din cremă. Într-un castron amestecăm mascarpone cu zahărul și coaja de lămâie. Turnăm treptat din prima etapă, cea cu mac măcinat.
După ce este gata, o turnăm peste blatul din cuptor care nu este încă gata. Împreună le mai ținem 30-40 de minute la cuptor. Crema de deasupra trebuie să fie aurie când este gata. (Problema mea a fost că această cremă mi-a ieșit foarte foarte lichidă și pur și simplu am turnat-o peste blat. A fost absorbită de blat și nu arată ca un strat separat, dar TOT E BUNĂ).
După ce se răcește, tortul se ornează cu frișcă. Eu am folosit rețeta lui Adi Hădean, cu smântână și zahăr. Foarteee bună!
Bon appetit!
Salur,
Ma bucur tare mult ca ai incercat o reteta de a mea, dar atat cat ma bucur imi pare si rau ca nu a iesit fix , mai ales ca era o ocazie asa speciala.
Incerc sa-mi dau seama care a fost problema cu crema. Ea e usor lichida dar ca o budinca/smantana nu ca laptele. Macul fiert in lapte in cele 7 minute pierde tot lichidul aproape si iese un fel de crema , nelichida , usor compacta. poate asta sa fi fost baiul ? ( branza e ok, se vede in poza, iar la mac ai scris in text ca torni , si eu fac analiza pe text 🙂 )
Oricum arata delicios, dar mai mult decat atata, a trecut un an 🙂 La multi ani numai cu bunatati !
La multi ani gustosi! 😀
Buna Boscodin. Multumesc tare mult pentru comentariu si urari. Macul nu a fost macinat foarte bine si de aceea nu a absorbit laptele cand l-am pus la fiert. Data viitoare o sa stiu mai bine. Imi place blogul tau si multumesc pentru reteta. 🙂
Multumesc frumos Valentina! :*