Unde si ce sa mananci in Brasov. Un nou articol de travel si food, pe care abia asteptam sa-l impartasesc cu tine.
Pentru o escapada la Brasov, chiar si de doua zile, e bine sa stii unde sa mananci ceva bun si gustos si sa nu pierzi prea mult timp cautand. Sa ramana mai bine timp pentru o plimbare pana in varful Tampa, prin centrul orasului, la Biserica Neagra sau in Poiana Brasov.
Am mai fost in Brasov, nu este prima oara. Imi place foarte mult orasul si vin cu drag de fiecare data. Am scris si atunci despre ce am mancat si degustat. De data asta am incercat mai multe locuri si am venit cu recomandari noi si propuneri.
Unde am mancat recent si ce va recomand si voua
- Bistro de’l Arte – Chef Oana Coanta
Situat in centru, Piata Enescu 11 bis, acest bistro este deschis din anii 2000 si a devenit un loc foarte cunoscut din oras, printre foodies si turisti. Renumele l-a castigat prin prezenta indelungata pe piata, (come on, 25 de ani!), mancarurile deosebite si originale, dar mai ales datorita Oanei, Chef si Manager la Bistro. Zicala ‘Omu sfinteste locul’ este intr-adevar sfanta. Oana este un chef deosebit, cu viziune si implicare multa in ceea ce face si asta se vede. Atmosfera de la bistro, micile detalii, meniul, gustul mancarurilor te fac sa iti dai seama de munca din spate, de pasiune si dedicare.
Aici nu gasesti mancarea simpla si comerciala dintr-un restaurant franciza, cu un meniu basic. Bistro de’l Arte are personalitate. Si mancare buna. Iti recomand pranzul si cina. Inainte aveau si mic dejun, acum nu mai au. Sunt deschisi de luni-duminica. Sa faci insa rezervare. Este full mereu.
Meniul este unul fix (supe, feluri principale, desert, bauturi). Zilnic mai exista si un meniu al zilei cu extra bunatati. Noi am comandat din ambele cate ceva si un desert. Vinul a fost alb pentru mine (Viorica de Bulboaca – foarte bun, parfumat, fresh si usor) si rosu pentru el rosu (Feteasca Neagra, Artisan).
Ce am comandat: Pulpa de pui coapta incet la cuptor (foarte populara si apreciata), mamaliga cu unt si trufe, smantana grasa, ou de ferma si chevre (divina si foarte gustoasa) si ficatei in unt si vin, tarta de cartofi, mere si ceapa rosie, piure de sfecla si morcov, salate verzi de cu vinaigrette (un preparat deosebit si inedit, cu aceste combinatii de arome si culori).
La desert, eu mi-am dorit foarte mult sa mananc iar Kaiserchmarrn, asa cum am mancat in Austria si mi-a placut extrem de mult. Este o reteta austriaca si reprezinta o clatita pufoasa, rupta in bucati, ca ouale amestecate, servita de obicei cu sos de mere si in compozitie are stafide sau merisoare. Este decorata cu mult zahar pudra si este delicioasa! Poarta numele imparatului (Kaiser in germana) Franz Josef I.
La Bistro de’l Arte acest desert a fost servit cu stafide inmuiate in rom, bucatile de clatite au fost caramelizate in unt, servite cu sos de prune si migdale prajite. As fi preferat varianta cu mere pentru ca nu sunt fan stafide sau prune, dar a fost delicios si decadent.




2. Am Rosenanger – restaurant cu specific german
Un restaurant mic, cu 7 mese, aici trebuie neaparat sa faci rezevare pentru ca nu vei prinde masa. Eu am fost acolo in prima zi la pranz si nu am apucat. Este situat tot in Piata Enescu la numarul 13.
Restaurantul este foarte frumos decorat, micut, aglomerat, dar nu deranjeaza. Poarta numele vechi al piatei, unde odinioara erau trandafiri.
Specialitatile sunt supa de legume cu tarhon si smantana, aperitiv traditional sasesc, ciolan de porc cu varza, snitelul vienez din porc sau pui, specialitati germane (rosti, spatzle, carnati Nurnberger sau currywurst).
Am mancat snitel ,desigur. Am incercat de porc si pui. Ambele au fost extraordinare. Subtiri, crocante, nu au fost uleioasa, cum sunt de obicei, si pur si simplu delicioase. Un snitel bine facut si asta se gaseste greu in oras. Cel de porc a fost mai gustos, dar cel de pui este mai usor. Ambele au fost servite cu coacaze rosii si garnitura. Partea buna este ca se poate schimba garnita din meniu – la preparat este trecuta salata de cartofi si eu am schimbat cu wedges.
O mancare simpla, foarte gustoasa pentru pofticiosi. Si-a meritat banii. Sa servesti cu bere nefiltrata. Au un meniu bogat de beri germane, si nu numai. Erdinger Weissbier este buna.

La desert am mancat din nou Kaiserchmarrn. Aici a fost servit cu sos de coacaze rosii (acelasi ca la snitel) si inghetata de vanilie. Un desert generos, de 400 de grame. Ai grija cat mananci inainte sau iti recomand sa il impartiti cu cineva. Pe mine m-a umflat foarte tare…
Si strudelul a fost bun. Nu ca cel din Austria, dar bun. Un sos cald de vanilie, generos si o umplutura buna de mere. Simplu, nimic fancy.





3. Cofetaria La Vatra Ardealului
Este situata chiar in centru, vis-a-vis de Piata Sfatului si este din 1990. O cofetarie veche, clasica si traditionala. Aici gasesti prajituri romanesti din perioada copilariei. Laboratorul este tot in locatie si se poate vedea inauntru cum se prepara prajiturile.
Ce gasesti aici sunt amandine, savarine, mascote, covrigei, dar si prajitura Deliciu, semnatura lor (blat cacao, crema mascarpone si fructe) si islere, un desert local.
Islerele sunt fursecuri austriece din aluat fraged cu unt si nuca sau alune de padure si crema de ciocolata.
Asta am si cumparat si le recomand pentru ca intr-adevar au fost fragede si proaspete si nu foarte dulci. Am vrut sa mai incerc si prajitura Deliciu, dar nu aveau in acea zi.

4. Street food in Piata Sfatului
Daca ajungi in perioada sarbatorilor de iarna in Brasov, poti vizita targul de Craciun din Piata Sfatului, din centru. Sunt foarte multe standuri cu vin fiert, suc de mere cald, clatite cu Nutella, mancare romaneasca, cartofi prajiti sau chiar specialitati de la Sergiana.
Sergiana este acum o companie mare, care are in portofoliu mezelurile de la Sergiana Poiana Marului, pravalii si restaurante Sergiana. Este un business de 30 de ani pe piata.
Am fost incantata sa gasesc un stand cu produsele lor la targ si am degustat pasta de jumari cu ceapa si zacusca cu ciuperci. Mergeam la cina apoi si nu am vrut sa mananc mai mult. Toate insa faceau cu ochiul, printre care jumarile cu ceapa, soriciul, carnat de casa in paine, sarmale cu mamaliga sau piftie de porc.
Bonus – pentru curajosi aveau si ciocolata cu jumari.
Cam atat de data asta. Pana data viitoare va las cu primele doua articole scrise despre aventurile mele culinare din Brasov.
Bunatati din Brasov si Bistro de’l Arte – un loc cu totul aparte
Love and strudel,
Cristina
Asa arata o vacanta savurata pe indelete! Multumesc pentru sfaturi. O sa tin cont pentru urmatorul popas la Brasov!
Cu drag! Ma bucur ca a ajutat. 🙂