B

Bistro del’Arte – un loc cu totul aparte

DSC_0336

Iubesc Braşovul, în special iarna. Este unul dintre oraşele mele preferate şi m-aş duce acolo în fiecare weekend dacă aş avea timp şi posibilitatea. Am fost deja de vreo şapte ori şi nu ratez ocazia atunci când pot. Sigur aţi fost şi voi acolo şi dacă nu, atunci vă rog să o faceţi, şi ştiţi oraşul în mare, aţi fost în centru, aţi urcat pe Tâmpa, dar unde v-aţi oprit să mâncaţi? Aici voiam să ajung pentru că acesta este totuşi un blog de food şi nu travel (poate food & travel).

Vreau să vă povestesc despre un loc aparte, unde am fost deja de câteva ori şi m-am simţit ca acasă deşi eram atât de departe de ea.

colaj1

Bistro del’Arte este genul acela de local pe care-l vezi în filme, cu personal tânăr, super amabil şi bucuros să te primească, unde clienţii nu sunt doar clienţi, parcă mai degrabă nişte prieteni care se opresc la cineva acasă să mănânce ceva, atenţia la detalii este uriaşă şi atmosfera una îmbietoare, cel puţin. Înainte de toate, este un monument istoric şi fost atelier de tâmplărie din sec. XVII – XVIII. Acum clădirea, care este una dintre cele mai vechi şi bine păstrate găzduieşte Bistro del’Arte, cuisine, drinks and art. Cea mai mare recomandare este faptul că localul este deschis de 13 ani şi merge foarte bine înainte. Are deja tradiţie şi sunt foarte mulţi turişti, mai ales străini, care au auzit de local şi merg acolo frecvent. Eu am avut ocazia să o cunosc personal şi pe Oana, Chef Manager la bistro, şi să aflu că suntem colege în asociaţia România Culinară şi avem mulţi prieteni în comun. A fost o adevărată plăcere şi e de fiecare dată când ne întâlnim.

DSC_0385

Eu am ajuns la bistro prima dată cu sora mea, vara aceasta şi cam tot de atunci mă ţin să scriu şi acest articol… De atunci am mai ajuns o dată şi m-am putut bucura iar de mâncarea bună, o atmosferă ca acasă, surprize şi amintiri care mă leagă acum foarte mult de loc. Acelea sunt însă ale mele doar. Vouă vă povestesc despre mâncare.

Atunci când veţi merge la bistro, trebuie neapărat să comandaţi Citron Presse, limonada adică. Mie îmi place limonada şi îmi comand mai mereu ca să văd unde e mai bună, dar de cele mai multe ori sunt super dezamăgită pentru că e prea acră, nu a fost amestecată cum trebuie, mierea s-a solidificat de la gheaţă, are gust de chimicale şi nu lămâie proaspăt stoarsă, etc. Aici, limonada e perfectă. Pur şi simplu perfectă. Este un amestec de suc proaspăt de lămâie, portocale, mentă şi sirop de zahăr. Este dulce şi acră în acelaşi timp.

DSC_0313-1

La Bistro del’Arte, pe lângă meniul principal există şi un plat du jour – meniul zilei de prânz – care se schimbă în fiecare zi şi conţine două variante de fel principal, una cu carne, una fără carne. O ofertă care nu se găseşte peste tot şi mi se pare frumos atât pentru vegetarieni, cât şi non-vegetarieni. Este un meniu pentru cine vrea să mănânce ceva în pauza de la muncă sau e în oraş cu treabă sau, ca mine, e în vizită şi vrea să mănânce ceva lejer şi rapid.

Eu mi-am ales o tartă de cartofi, mozzarella, dovlecei şi cimbru, care a venit cu supa cremă de măr, ardelenească, by default în meniul zilei atunci. Surprinzător de fină, aromată, lejeră. M-a încălzit la sufleţel.

DSC_0320-1

Apoi a urmat tarta. O porţie parcă special pentru mine. Să ne înţelegem. Eu mănânc mult uneori, dar cantitaţi mici din mai multe preparate. Foarte rar cer şi a doua porţie dintr-un anumit preparat. Nu pentru că nu mi-ar plăcea, dar nu e sănătos să bag în mine ca sparta. Less is more. Aşa că tarta asta a venit la fix. O porţie echilibrată din care m-am săturat şi mi-a dat energie. Nu suport să nu mă pot ridica de la masă de la dureri de burtă şi balonări pentru că porţia a fost cât masa de mare şi să mă ia somnul după ce mănânc. Nu e normal aşa ceva! În sfârşit, aici, m-am simţit bine după masă, uşoară şi energică.

DSC_0326-1

M-am întors la bistro şi seara următoare unde am reuşit să rezerv cea mai râvnită masă din local, cea de la geam. Este şi cea mai frumoasă, romantică şi cu privelişte. Perfectă pentru o cină romantică în doi. Am primit atunci din partea casei un cocktail foarte fresh şi de sezon, cu castravete şi alte ingrediente surpriză. Loved it!

colaj

DSC_0721-1

La felul principal mi-am comandat burgerul de somon cu sos de tarhon. Asta am comandat şi prima oară când am fost cu sora mea şi m-am îndrăgostit de preparat. Atât de fin, gustos, fresh, cu un sos puţin acrişor, ceapă, valeriană, yummyy!!! Arată bine şi este incredibil de bun. Am ştiut de când am gustat prima dată din el că este făcut de o femeie bucătar. Nu ma întrebaţi cum. Am aflat apoi că a fost făcut de Oana. Ha! Şi vă dau o veste bună! Acest hamburger s-a întors în meniu. Îl găsiţi acum în meniul special cu menţiunea – Oana’s favourite.

DSC_0741

DSC_0744-2

Calamarii a la romana sunt alţi favoriţi. Cu sos de usturoi sau iaurt. O porţie mare şi săţioasă.

DSC_0727-1

Nu s-a putut însă fără desert. Am ales prăjitura cu lemon curd şi blat crocant. Finalul perfect pentru cină.

DSC_0782

Şi pentru că mi s-a făcut poftă acum, povestind despre toate minunăţiile de mai sus, sper să ajung cât de curând din nou la Braşov şi ştiu deja care-mi va fi prima oprire: Bistro del’Arte!

Pe curând,

Cristina

CategoriesCalatorii
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.