Chec cu banane si caramel. Este cel mai bun si rapid desert pe care puteti sa-l pregatiti cu banane. Eu asta fac atunci cand am banane coapte bine de tot sau chiar negre.
De data asta marturisesc ca am facut un experiment. Am avut banane in congelator si am vrut sa vad cum sunt. S-au copt cateva banane la mine in bucatarie si nu am vrut sa le mai mananc sau sa le folosesc. Ca sa nu le arunc, le-am pus la congelator, asa negre cum erau. Pareau trecute de tot. Le-am decongelat apoi, s-au inmuiat foarte mult, dar au fost perfecte pentru chec. Asa galbene la interior, moi si foarte aromate. A iesit un chef perfect din ele!
Checul acesta e ca un banana bread, doar ca mult mai pufos si foarte gustos. Este pe baza de ulei, nu unt. Asta conteaza mult in ceea ce priveste textura pentru ca se pastreaza moale mai mult timp. In acelasi timp, si metoda de realizare este mai usoara. Un chec cu unt devine mai tare in timp.
Combinatia de banane si caramel este una clasica. Checul, chiar daca are banane coapte si foarte dulci in interior plus zahar, nu este dulce. Are un gust foarte echilibrat. De aceea, deasupra am pus sos caramel si banane proaspete ca sa fie aroma si mai intensa. Nucile pecan sunt pentru textura si pot fi inlocuite cu orice alt tip de nuci, desigur. In acelasi timp, ca sa fie aroma de caramel si mai puternica, am ales sa adaug si picaturi de ciocolata caramel in aluat. Si acestea se pot inlocui cu alt tip de ciocolata.
Reteta
~ Chec cu banane si caramel ~
Ingrediente (pentru 1 kg de aluat)
315 g banane coapte (aprox. 3 banane medii)
100 g zahar brun
40 g zahar alb
56 g ulei
110 g oua
270 g faina alba
10 g praf de copt
2.5 g sare
1 g bicarbonat
100 g picaturi de ciocolata cu caramel (orice alt tip de ciocolata e ok)*
60 g nuci pecan tocate
*Am folosit ciocolata Gold cu caramel de la Callebaut. La Deliciu de Ciocolata pe site o gasiti.
Metoda
- Intr-un castron, amestecam toate ingredientele uscate si apoi le cernem.
- Separat, cantarim ciocolata si nucile pecan.
- Intr-un alt castron, amestecam bananele impreuna cu zaharul, ulei si oua cu ajutorul unui mixer.
- Turnam acest amestec omogen si umed peste ingredientele uscate si mixam din nou pana cand este gata compozitia.
- Obtinem cam 1 kg de aluat. Eu am copt 2 checuri – unul de 700 g si unul de 366. Cel din poza este de 700 g si este copt intr-o forma de 10×20 si 6.5 H iar cel mic intr-o forma de aluminiu de 9×19 si 4 H.
- Ungem cu ulei formele de chec si le tapetam cu hartie la baza si pe margini. Cea de aluminiu nu trebuie nici unsa, nici tapetata cu hartie. Turnam aluat in cele 2 forme.
- Coacem checurile la 180 de grade. Cel mare dureaza aprox. 50 de minute iar cel mic a fost gata in 42 de minute. Am copt cu ventilatie.
- Checurile se lasa la racit complet dupa coacere si se decoreaza cu sos caramel, felii de banane si nuci pecan.
- Reteta de sos caramel o gasiti aici.
- Checul se pastreaza bine intr-un recipient inchis ermetic timp de o saptamana.
chec cu banane si caramel
Bon appetit!