Chec cu căpşuni. Acesta este cel mai bun chec pe care l-am mâncat vreodată: pufos, plin de căpşuni, nu foarte dulce şi cu un strat generos de frişcă deasupra. Combinaţia de căpşuni proaspete cu frişcă este divină şi clasică. În acest chec avem căpşuni în aluat, dar şi câteva proaspete pe deasupra folosite ca decor.
Eu ador reţetele de chec. Sunt aşa simplu de făcut şi foarte gustoase. Bunica mea pregătea chec pentru mine şi sora mea atunci când eram mici. Făcea un chec simplu în două culori, adică folosea şi cacao, şi ţin minte că era foarte foarte pufos. Nu ştiam pe atunci cum reuşea şi mi se părea magic. Adoram checul ei! Cred că de atunci am început să îndrăgesc checurile.
Acest chec cu căpşuni este pe bază de ulei, ceea ce îl face mai moale şi pufos. Nu prea îmi plac checurile cu unt. Se întăresc prea rău ulterior după ce se răcesc sau a doua zi. În plus, am pus şi iaurt în compoziţie, un alt ingredient drag mie. Iaurtul sau chefirul ar trebui să fie mereu prezente într-o reţetă de chec. Astfel, desertul iese mai pufos şi fraged.
Mi-a plăcut să folosesc fructe proaspete în aluat, în cazul ăsta căpşuni proaspete. Sunt în sezon şi abia acum mi se pare că sunt coapte bine şi dulci. Nu am pus multe pentru că ele încarcă aluatul şi îl pot face prea umed. Nu ne dorim asta. Puteţi folosi şi alte fructe precum cireşe sau fructe de pădure.
Am decorat checul cu o cremă Chantilly şi mai multe fructe proaspete. Pe principiul, ce ingrediente avem la interior folosim şi la decor. Afinele sunt foarte drăguţe, delicioase şi oferă un contrast de culoare. Crema Chantilly este doar smântână lichidă dulce bătută frişcă împreună cu puţin zahăr pudră şi vanilie.
Reţetă chec cu căpşuni
Ingrediente
pentru o formă de 20 cm X 10 cm
Aluat de chec
- 153 gr făină albă
- un praf de sare
- 3 gr praf de copt
- 153 gr zahăr alb
- coaja de la 1 lămâie
- 142 gr iaurt grecesc
- 86 gr ulei de floarea soarelui
- 2 ouă medii
- 100 gr căpşuni
Crema Chantilly
- 350 gr smântână lichidă pentru frişcă
- 30 gr zahăr pudră
- extract de vanilie sau o păstaie de vanilie
pentru decor
- câteva căpşuni proaspete
- afine proaspete
- coajă de lămâie
Metodă
- Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, funcţia ventilaţie cu încălzire sus şi jos.
- Ungem tava cu puţin ulei sau unt şi o tapetăm cu hârtie de copt.
- Spălăm căpşunile şi le uscăm cu un şervet. Nu vrem să fie pline de apă atunci când le adăugăm în aluat. Le tăiem bucăţi mici.
- Într-un castron, amestecăm făina cu sarea şi praful de copt.
- Într-un chopper mic, blendăm coaja de lămâie cu zahărul până ce acesta devine umed.
- Într-un alt castron, amestecăm acest zahăr cu iaurtul, uleiul şi ouăle. Le omogenizăm cu un tel.
- Încorporăm ingredientele uscate.
- Adăugăm bucăţile de căpşuni şi amestecăm cu o spatulă de silicon.
- Turnăm compoziţia în forma de chec. Coacem la 180 de grade timp de 45 de minute, apoi scădem temperatura la 160 şi coacem până ce o scobitoare iese curată şi uscată din mijloc.
- Lăsăm checul la răcit în formă câteva minute, apoi îl scoatem pe un grătar şi îl răcim complet.
- Atunci când este rece, putem să ne apucăm de crema Chantilly.
- Într-un castron, turnăm frişca rece de la frigider împreună cu zahărul pudră şi vanilia. Dacă smântâna nu este rece, nu se va bate. Mixăm până ce obţinem o frişcă aerată şi uşor moale. Nu mixaţi prea mult pentru că se face unt.
- Punem frişca într-un poş şi decorăm checul. Deasupra aşezăm sferturi de căpşuni, afine şi coajă de lămâie.
Servim
Chec cu căpşuni şi cremă Chantilly
Poftă bună!
Strawberry kisses! 💋