Clafoutis cu cireşe. Este cel mai aşteptat desert al verii. Atunci când apar cireşele şi sunt bine coapte, începem să ne gândim deja la un desert în care putem să le folosim. Clafoutis este unul dintre ele.
Acest desert franţuzesc este foarte simplu de realizat şi este compus dintr-un aluat de clătite (lapte, ouă, zahăr şi făină) şi fructe proaspete. Putem să îl coacem într-o formă de ceramică sau sticlă. Nu folosiţi o formă cu pereţi detaşabili pentru că va curge aluatul din ea.
Putem prepara clafoutis şi cu alte fructe, precum prune, mere, fructe de pădure, pere sau nectarine. Cel clasic este cu cireşe. Totodată, cel clasic este şi cu făină de grâu. Există însă şi varianta cu făină de migdale, care este gluten-free şi safe pentru celiaci. Am ales să vă prezint această variantă azi. Este uşor diferită de un clafoutis clasic, dar se face la fel de rapid.
Clafoutis cu migdale este ceva mai dens ca textură , umed şi este bogat în grăsimi, deoarece conţine multe migdale. Este ca un financier în variantă extra large. Este săţios şi recomand porţii mai mici. Ca şi clafoutis cu cireşe clasic, e bine să fie consumat proaspăt şi cald, deşi se păstrează bine şi la rece pentru a doua zi.
Fructele nu trebuie gătite înainte, ci se pot folosi ca atare. Trebuie doar să le scoatem sâmburii. Forma am cumpărat-o de la Pepco. Am calibrat reţeta astfel încât clafoutis cu cireşe să încapă la fix în ea. Dacă însă nu aveţi această formă, puteţi folosi una asemănătoare sau puţin mai mare. Într-o formă mai mare, desertul va fi mai subţire şi se va coace mai repede, deci fiţi cu ochii pe cuptor. Puteţi folosi şi mini forme de ceramică, precum cele individuale numite ramekins. Sunt perfecte pentru musafiri.
Reţetă clafoutis cu cireşe şi făină de migdale
Ingrediente
pentru o formă de 18.5 cm X 16 cm
- 2 ouă medii, adică de 50 gr fiecare + 1 gălbenuş
- 95 gr zahăr alb
- 100 gr smântână lichidă pentru frişcă
- 84 gr făină de migdale
- 23 gr amidon de porumb
- 170 gr cireşe – fără sâmburi
- zahăr pudră şi cireşe pentru decor
Metodă
- Spălăm cireşele şi le uscăm bine cu un şervet. Scoatem sâmburii.
- Într-un castron, mixăm ouăle cu zahărul 2-3 minute. Folosim un mixer electric sau un tel.
- Turnăm smântâna pentru frişcă. Amestecăm.
- Adăugăm făina de migdale şi amidonul. Amestecăm.
- Pregătim forma. O ungem cu unt peste tot şi o presărăm cu puţin zahăr dacă vrem. Nu este imperios necesar.
- Aşezăm câteva cireşe la baza formei şi apoi turnăm aluatul peste.
- Deasupra aşezăm restul de cireşe. Păstrăm mai multe pentru partea asta de sus. Le împingem uşor în aluat.
- Coacem clafoutis cu cireşe la 180 de grade timp de 35-40 de minute. O să se umfle puţin şi va fi rumen pe deasupra. Important este să verificaţi şi partea de jos să fie coaptă şi să prindă culoare.
- Scoatem forma din cuptor. O lăsăm în pace câteva minute. Nu o servim fierbinte.
- Pudrăm cu zahăr. Servim clafoutis cât încă este cald.
- Acest desert se poate păstra la frigider şi chiar şi la temperatura camerei, dacă nu este foarte cald.
Poftă bună!
Clafoutis fără gluten
Cel mai bun desert cu cireşe
Găsiţi pe blog şi varianta clasică de clafoutis
Bon appetit!
Am incercat reteta inlocuind zaharul cu stevia si ciresele cu caise – rezultatul e super reusit!
Multumiri pt reteta
Buna Mada. Suna foarte bine. Caisele merg foarte bine impreuna cu migdalele. 🙂