E

Eclere cu ciocolată

eclere cu ciocolata

Eclere cu ciocolată. Sunt un desert franţuzesc îndrăgit foarte mult de toată lumea. Trebuie să recunosc că nici eu nu rezist unui ecler bun.

Deşi există mai multe variante de eclere şi combinaţii de arome, cea mai populară rămâne tot cea cu ciocolată. Mereu când merg într-o cofetărie, îmi place să încerc şi eclerul de ciocolată din vitrină. Dacă cel mai simplu produs este foarte bun, atunci am încredere că şi restul sunt bune. Cel mai greu de obţinut desert este cel simplu pentru că nu e loc de greşeală sau de ascunzişuri.

Pentru reţeta de azi eu am pornit de la un aluat opărit de bază cu cacao, reţetă publicată recent pe blog, şi am ales o cremă minunată pentru ea. Ştiu, am trişat puţin pentru că am făcut 2 reţete / postări din una, dar îmi doream să am o reţetă separată pe blog doar pentru aluatul de eclere. Şi uite că aşa am şi făcut.

eclere

Poate aţi văzut reţeta de aluat de eclere deja sau ştiaţi să le pregătiţi. Întrebarea este – acum ştiţi cu ce să le umpleţi? Varianta cea mai simplă este o cremă patiseră de vanilie. Clasic şi bun. Însă, mai există şi alte idei, precum crema diplomat, adică o cremă patiseră combinată cu puţină frişcă sau un ganache mai light, cu mai puţină ciocolată. Asta o să vă recomand eu acum.

Ce este un ganache? Un ganache este un amestec de smântână pentru frişcă şi ciocolată. Raportul este de 1 la 1. Eu am o reţetă şi mai şmecheră şi uşoară cu mai multă frişcă care merge perfect cu eclere de ciocolată.

Ţineţi minte că aluatul lor este cu cacao iar crema oferă un gust şi mai ciocolatos. Să nu vă gândiţi că aceste eclere cu ciocolată sunt dulci sau prea dulci. Aluatul este puţin amărui de la cacao (pentru că am folosit una de calitate şi fără zahăr) iar crema ganache nu are deloc zahăr adăugat. Am folosit o ciocolată cu 70% cacao, deci e tot în categoria amărui.

Ideea cu acest ganache este că e tocmai bun de montat sau bătut la mixer. Smântâna se va bate frişcă şi o să fie aerată şi pufoasă cu un gust perfect de ciocolată. Chiar nu e nevoie să adăugăm aceeaşi cantitate de ciocolată cât avem smântână pentru frişcă.

Reţetă cremă ganache montee

pentru aprox. 16 eclere

  • 550 gr smântână pentru frişcă
  • 180 gr ciocolată amăruie 70%

Ce ne mai trebuie

  • 16 coji de eclere – simple sau cu cacao
  • decor din ciocolată (opţional)

Metodă

Punem la fiert smântâna într-o cratiţă. Imediat cum dă în clocot, o luam de pe foc. Lăsăm smântâna să se tempereze câteva minute, adică să se răcească.

Ciocolata o putem pune într-un recipient înalt, ca cel de la setul unui blender vertical. Dacă nu aveţi aşa ceva, folosiţi un castron. Turnăm smântâna peste ciocolată şi emulsionăm cu un blender la viteză mică-medie.

Acoperim crema ganache montee cu folie alimentară la contact, adică o punem peste cremă, nu doar la buza recipientului sau castronului.

Ţinem crema la frigider peste noapte. Neapărat. Nu se bate bine altfel.

Ţine la frigider 4-5 zile.

Ca s-o folosim, scoatem crema din frigider şi punem o parte din ea într-un castron. O batem la mixer cu accesoriul tel, până ce capătă volum şi este aerată şi frumoasă. Ca la frişcă, doar că aici avem şi ciocolată în ea.

Putem umple eclerele cu acest ganache sau tăiem în două pe lungime eclerele şi decorăm doar baza. Aşa am făcut eu şi îmi place mai mult modelul acesta. Am folosit un poş cu un dui zimţat de 15 mm.

Servim eclerele imediat pentru că altfel se înmoaie coaja de la cremă. Sunt bune proaspete.

Decorăm cu ciocolată sau lăsăm eclerele aşa simple.

eclere cu ciocolata

Eclere cu ciocolată. Cel mai frumos răsfăţ, nu-i aşa?

eclere cu ciocolata

Şi mai multă ciocolată 🙂

eclere cu ciocolata

Choco love! ♥

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.