Ce este un ganache montee? Primesc des aceasta intrebare si mi-am zis ca este momentul sa scriu si un scurt articol despre subiect ca sa elucidez misterul.
La baza cofetariei clasice se afla mai multe creme, care se folosesc si ele la diferite deserturi. Ganache-ul clasic este una dintre aceste creme, care insa poate sa fie folosita si pe post de glazura pentru fursecuri, eclere, checuri si chiar briose.
Ganache-ul montee este inrudit cu cel clasic, dar exista cateva diferente notabile in ceea ce priveste mai ales textura.
Care este diferenta dintre ganache clasic si ganache montee?
Ganache-ul clasic este o crema foarte simpla, compusa din doar 2 ingrediente – smantana pentru frisca si ciocolata. Proportia este de 1-1, frisca si ciocolata. Ex. 100 g smantana si 100 g ciocolata. Ca metoda, nu putem realiza ceva mai simplu. Incalzim smantana pentru frisca si o turnam peste ciocolata topita in prealabil. Amestecam usor, cu o spatula, cu miscari circulare din mijloc spre exterior. Se foloseste cald sau mai rece, odata ce capata o consistenta de crema.
Atunci cand este proaspat facut, ganache-ul clasic este cald si fluid, precum ciocolata topita. Atunci se poate folosi drept galzura. La rece, se intareste. Atentie! Ganache-ul clasic nu se bate la mixer deoarece se taie.
Ganache-ul montee (spumat sau batut) este o crema compusa tot din 2 ingrediente – smantana pentru frisca si ciocolata, dar uneori mai contine si gelatina. Diferenta este ca proportia de frisca vs. ciocolata este alta, si anume 1-3 sau 1-4. Aceasta crema contine de 3 sau 4 ori mai mult lichid, mai multa frisca. De aceea, dupa ce este gata, se tine la frigider minim 6 ore sau cel mai bine, peste noapte, iar a doua zi se bate la mixer pana ce se obtine o crema extrem de aerata si fina. Este divin! Mult mai lejer si moale ca un ganache clasic.
Vezi aici reteta de ganache cu ciocolata Ruby pentru decor
Vezi aici reteta de ganache clasic de ciocolata
Care va place mai mult? 🙂
Sunt foarte incantata de articolul tau despre ganache montee! Am citit intregul tau articol cu nerabdare pentru a afla mai multe despre aceasta crema delicioasa. Este adevarat ca am primit adesea intrebarea “Ce este un ganache montee?” si sunt foarte recunoscatoare pentru explicatiile tale detaliate care au eliberat acest mister.
Ganache-ul montee este o varianta a cunoscutei creme de ciocolata, insa cu o textura mai lejera si mai aerata. Diferenta fata de ganache-ul clasic consta in proportia mai mare de smantana pentru frisca si in adaugarea de gelatina. Trebuie sa recunosc ca dupa ce am incercat retetele de mai jos pentru cele doua tipuri de ganache, sunt indragostita de ambele! Felul in care cremosul se topeste in gura si isi lasa aromele intense de ciocolata te face sa nu poti astepta sa il incerci si tu. Cu siguranta voi incerca si reteta de ganache cu ciocolata Ruby pentru decor, de ce sa nu? Voi ce preferati, ganache-ul clasic sau ganache-ul montee?