C

Combinatii de arome in cofetarie

Combinatii de arome in cofetarie. Ce subiect fascinant! Ce gust dam unui tort, unei prajituri, unui ecler sau unei tarte? Retete sunt multe si oricine poate invata sa realizeze deserturi frumoase.

Cu toate acestea, gustul si aroma unei prajituri mie mi se par cele mai importante si partea cea mai provocatoare. Daca invatam tehnici de lucru si decor, atunci nici acest aspect nu trebuie sa lipseasca din pregatirea unui bun cofetar.

Gustul unei prajituri este cel mai important, dupa aspect. Din pacate sau din fericire, un desert ne atrage mai intai prin modul in care arata. Insa, nu exista ceva mai dezamagitor ca acel desert apoi sa nu aiba gust, sa nu ne placa sau sa dezamageasca. Inteleg importanta unui desert frumos, dar dupa atatia ani in cofetarie, am ales sa ma concentrez mai intai pe partea de gust. Nu vad sensul unei prajituri care arata bine, dar care nu e buna.

Gustul este dat de calitatea ingredientelor, dar si de maiestria chefului. Nu in ultimul rand, gustul este dat si de combinatiile de arome alese. Atata timp cat nu vorbim despre deserturi simple, precum un ecler de ciocolata, toate celelalte se bazeaza pe combinatii. Unele mai reusite, altele deloc.

De aceea, haideti sa vedem ce arome merg cel mai bine impreuna, dar inainte cateva sfaturi:

  1. Less is more. Mi se par prea multe 5-6 arome intr-un tort, asa cum mai vad pe internet. Prea mult si inutil. La final, gustul este prea incarcat si nici aspectul nu este unul placut atunci cand vezi 5-6 straturi diferite. Nu se mai simte nici o aroma intensa si totul este diluat. Daca nici nu potrivesc bine toate acele arome impreuna, poate fi chiar un dezastru. Deci calitate, nu cantitate.
  2. 3 arome maxim este numarul magic. O aroma principala si bine definita, apoi 2 complementare care sa scoata in evidenta gustul principal si sa il sustina. Mie imi plac insa si 2 arome combinate doar. Simplu si elegant.
  3. Ciocolata este cel mai usor ingredient de combinat cu orice. Ca sa mergeti la sigur, ciocolata este intotdeauna o alegere buna. Se poate combina cu fructe oleaginoase (nuci, alune de padure, fistic), fructe, mirodenii (vanilie, scortisoara, cardamom, etc.), alcool si cafea.
  4. Nu combinati ingrediente dulci cu alte ingrediente dulci. Spre exemplu, mango cu vanilie, desi este o combinatie buna, care si suna bine, poate fi prea incarcata si dulce la degustare. Ar trebui adaugat si ceva acid in aceasta combinatie – un lime, lamaie, fructul pasiunii, nicidecum ciocolata alba, cocos sau banana. Un desert prea dulce nu scoate in evidenta nici o aroma. Este doar incarcat si pica greu. Echilibru este cuvantul magic.

Combinatii de arome in cofetarie

  1. Ciocolata si vanilie ~ clasic si bun. Nu o sa dispara niciodata.
  2. Ciocolata si fructe. Ciocolata merge bine cu orice fructe pentru ca la baza este si ea tot un fruct. Cele mai populare combinatii sunt ciocolata cu zmeura, capsuni, fructe de padure, portocale (povestea unui vis de iarna). Nu evitati insa ciocolata cu lamaie sau lime, prune sau orice fruct de padure mov (coacaze negre, mure sau afine).
  3. Ciocolata si cafea. Ambele sunt fructe la baza iar cafeaua intensifica aroma de ciocolata.
  4. Vanilie si fructe de orice fel. Vanilia este dulce si parfumata si se potriveste cu fructe acrisoare mai ales, dar si cu pere, piersici, mango, caise, etc.
  5. Fistic si zmeura. Nu am ce sa comentez aici. Este combinatia suprema!
  6. Capsuni si busuioc.
  7. Visine, cirese cu boabe Tonka.
  8. Lamaie si menta. Atat de fresh!
  9. Lamaie si fructe.
  10. Mere si scortisoara.
  11. Banane si fructul pasiunii. Dulce cu acrisor. ECHILIBRU.
  12. Lamaie si nuca romaneasca. Varianta moderna – alune de padure si yuzu.
  13. Capsuna si banane.
  14. Piersica, miere si rozmarin.
  15. Matcha si cocos.

Si cateva combinatii de 3 arome:

  1. Banana, caramel si alune de padure.
  2. Ciocolata, capsuni si vanilie.
  3. Ciocolata, portocale si menta.
  4. Ciocolata, caramel, cafea.
  5. Ciocolata, caramel, nuci.
  6. Ciocolata, frisca, visine/cirese.
  7. Ciocolata, para, vanilie.
  8. Afine, lamaie si scortisoara.
  9. Morcov, nuci, portocale.
  10. Ciocolata alba, fructe rosii si vanilie.

Care sunt preferatele voastre?

Sursa foto: Pexels.com

CategoriesFără categorie
Spread the love
  1. raia says:

    Deci sa tragem linie si sa adunam: 15 combinatii de doua arome si 10 de trei arome fac 25 . Iar un an are 52 de saptamani. Deci 2 arome pe luna de savurat. Suficient, dupa parerea mea.
    Concluzie :
    -Care sunt preferatele voastre?
    -Toate.
    Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.