Pricomigdale cu ciocolata. Aceasta este varianta imbunatatita a fursecurilor clasice. Cand spun ciocolata, chiar ma refer la adaos de ciocolata in aluatul de pricomigdale, pe langa pudra de cacao. Mereu se adauga si pudra de cacao intr-un aluat ciocolatos pentru o aroma, dar si o culoare mai intensa.
Am primit provocarea sa realizez doua retete de la Mona Petre, autoarea cartii Ierburi Uitate. Inainte sa fie carte, exista un blog minunat cu articole si fotografii frumoase despre plante si ierburi din Romania si bineinteles, retete cu ele. Am citit mult acel blog si acum ma bucur ca pot colabora cu Mona pe un proiect asa frumos. So happy!
Retetele fac parte din jurnalul culinar Maria Cantilli Golescu. Acest proiect minunat isi doreste sa aduca in atentia publicului comori culinare, precum retete vechi romanesti.
Eu am ales din jurnal prajituri si dulciuri, desigur – pricomigdale cu ciocolata si prajitura Champigny cu coacaze, care urmeaza in alta postare. Retetele o sa apara si intr-o carte publicata in toamna. Abia astept si va tin la curent!
„Jurnal culinar Maria Cantilli Golescu – retete, gusturi, obiecte si experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, prin care se intentioneaza aducerea in actualitate si in atentia publicului a unui caiet de bucate de la 1900, gasit in vechea biblioteca a Vilei Golescu din Campulung Muscel. Caietul digitalizat se poate descarca de aici.
Reteta originala spune asa: „Pricomigdale cu ciocolata. Luati 500 g de zahar pudra, 3 albusuri de ou si 3 cesti de ciocolata rasa; bateti totul timp de o jumatate de ora aproximativ; puneti amestecul respectiv, cate putin, pe o foaie de hartie unsa cu unt si dati la cuptor, la foc mediu. Pricomigdalele sunt coapte cand se desprind de pe hartie.”
Am putut sa interpretez reteta si sa o modific, pastrand insa conceptul de baza. Dupa cum vedeti mai jos, am adaugat cateva ingrediente si mai ales, un ganache de ciocolata pentru umplutura acestor coji.
Reteta pricomigdale cu ciocolata
Pentru 46 de coji/jumatati
100 g albus
sare
150 g zahar alb
50 g zahar pudra
suc de lamaie
100 g faina de migdale
20 g cacao pudra
50 g ciocolata neagra tocata marunt
ganache de ciocolata pentru umplutura
85 g smantana pentru frisca
135 g ciocolata 70%
10 g unt
Metoda de preparare
Se pregateste o bezea frantuzeasca din albus, un varf de sare si zaharul alb. Acesta se adauga treptat, pe masura ce se spumeaza albusul. Se adauga si putin suc de lamaie care ajuta la stabilitatea bezelei. La final, se incorporeaza zaharul pudra si se spumeaza pana ce obtinem o bezea ferma si lucioasa. Intr-un castron, se amesteca faina de migdale cu cacao. Se adauga treptat in bezea si se amesteca la mana, cu o spatula de silicon. La final, se incorporeaza ciocolata tocata marunt.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se poseaza bile de aluat cu spatiul intre ele. Incap 23 de bucati pe o tava si se coc 2 tavi. Se foloseste un pos cu dui de 12 mm pentru a forma pricomigdalele.

Se coc la 160 de grade, ventilatie, timp de 15 minute. Se lasa la racit complet.

Intre timp, se pregateste ganache-ul de ciocolata. Se da in clocot smantana pentru frisca si se toarna peste ciocolata. Se omogenizeaza cu o spatula de silicon pana devine lucios si cremos. Se adauga untul moale si se incorporeaza bine. Crema se poate tine putin la frigider daca este prea moale. Apoi, se pune intr-un pos cu dui de 12 mm.
Se aleg cele mai bune coji si se fac perechi. Se poseaza ganache de ciocolata pe o pricomigdala si se lipeste cu o alta coaja. Se tin la frigider fursecurile. Se servesc cel mai bine la temperatura camerei ca ciocolata sa fie mai moale.

si sectiunea

Love and chocolate!