Prajitura Champigny cu coacaze negre. Aceasta reteta este inspirata din caietul cu retete al doamnei Marie E. Cantilli. Am scris si in articolul anterior, pricomigdale cu ciocolata, despre acest proiect culinar frumos.
Reteta initiala este mult mai simpla, dar am simtit nevoia sa o imbunatatesc. Mi-a atras atentia in primul rand pentru ca este cu coacaze. Am ales sa folosesc coacaze negre pentru ca sunt atat de parfumate si frumos colorate! Sunt foarte putin, spre deloc, folosite in cofetarie si mie imi pare rau pentru asta. Totodata inteleg ca arome precum ciocolata, vanilia sau capsuni o sa fie mereu mai populare decat coacaza neagra.
Aceasta prajitura este foarte gustoasa si este pe baza de foietaj. M-am inspirat din prajitura frantuzeasca Mille Feuille pentru prezentare.
Reteta originala spune asa: “Faceti 2 patrate de aluat foietaj. Coaceti-le la cuptor, ungeti-le cu jeleu de coacaze, uniti cele doua foi, acoperiti-le cu crema Chantilly, adica frisca.”
Ce am schimbat eu: forma foilor de foietaj am ales sa fie pe dreptunghi, ca pentru Mille Feuille si in loc de jeleu am facut o marmelada pentru ca spre deosebire de jeleu, aceasta are si fructe in ea. Crema Chantilly am imbogatit-o cu un sos de coacaze negre pentru aroma si culoare naturala mov pastel. Aceasta crema nu are zahar adaugat, doar ce este in sos. Per total, desertul este foarte fin, lejer, echilibrat si aromat.
Gasiti mai jos toate detaliile si nu uitati ca in septembrie apare cartea cu aceste retete, dar si altele realizate de chefi si pasionati de gatit.
Reteta Prajitura Champigny cu coacaze negre
Ingrediente
pentru 2 portii
o foaie de foietaj
zahar pudra
Coulis de coacaze negre
170 g piure de coacaze negre
32 g zahar alb
10 g suc de lamaie
zahar alb
Marmelada de coacaze negre
5 g amidon de porumb
52 g zahar alb
7 g apa
115 g coacaze negre
Crema Chantilly de coacaze negre
100 g mascarpone
160 g smantana pentru frisca
50 g coulis de coacaze negre
pentru décor – zahar pudra, coacaze negre, décor din ciocolata
Metoda de preparare
Intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt se aseaza foaia de foietaj. Se inteapa peste tot cu furculita. Se presara cu zahar pudra. Se acopera cu hartie de copt si cu o alta tava de cuptor. Se coace foaia la 180 de grade timp de 25 de minute acoperita. Din cand in cand, se mai scot tavile si se apasa pe tava de sus ca sa se aplatizeze foietajul. Nu trebuie sa creasca si sa fie inalt. Dupa 25 de minute, se descopera si se mai coace timp de 10 minute sau pana se rumeneste frumos. Se lasa la racit complet si apoi se taie cu un cutit zimtat. Foile de prajitura se taie 11×5 cm. Dintr-o foaie de foietaj ies 9 bucati. Pentru o prajitura ne trebuie 3 bucati.
Crema Chantilly de coacaze
Reteta doamnei Marie E. Cantilli ne spune ca aceasta prajitura din foietaj se acopera cu Chantilly, adica frisca. Eu mi-am dorit sa pregatesc o crema un pic altfel si mai gustoasaa. Am pregatit cu o seara inainte un coulis de coacaze negre, adica un sos mai gros. Am fiert 170 g piure de coacaze negre cu 32 g de zahar alb pana s-a ingrosat putin. La final, am dat de pe foc si am adaugat 10 g suc de lamaie. Am pus intr-un castron si am acoperit. A stat la frigider peste noapte. A doua zi, am spumat mascarpone impreuna cu smantana de frisca si 50 de grame de coulis. Acesta se poate adauga dupa gust si culoare.
Marmelada de coacaze negre
Intr-o cratita mica, se fierbe amidonul impreuna cu zaharul si apa pana se dizolva zaharul. Se adauga apoi coacazele negre intregi. Se fierbe tot amestecul pana se ingroasa. Se pune intr-un castron la frigider.
Cum se pregateste Prajitura Champigny de coacaze
Se ia o foaie de prajitura. Crema Chantilly de coacaze se pune intr-un pos cu sprit stelat. Se decoreaza marginile. In mijloc, se toarna marmelada de coacaze, tot cu posul.
Se aseaza a doua foaie de prajitura si se decoreaza la fel.
Ultima foaie se pudreaza cu zahar pudra pe jumatate. Se decoreaza cu extra crema, coacaze negre si décor de ciocolata. Se tine la frigider cateva ore inainte de servire.
sectiunea
„Jurnal culinar Maria Cantilli Golescu – retete, gusturi, obiecte si experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, prin care se intentioneaza aducerea in actualitate si in atentia publicului a unui caiet de bucate de la 1900, gasit in vechea biblioteca a Vilei Golescu din Campulung Muscel. Caietul digitalizat se poate descarca de aici.
Proiect sustinut de Ierburi Uitate.
Inspiratie dusa la superlativ, devenita creatie originala cu aspect si gust deosebit,cum numai pasiunea ta putea sa faca! Continua tot asa,te asteapta premiul cel mare la un concurs international !
Multumesc!! Te pup
Minunat desert! Atenția ta pentru detalii, priceperea pe care ai câștigat-o, au ca rezultat deserturi irezistibile. Acum știu ce pot face cu coacăzele din grădina noastră…după ce învăț să fac foietaj!
Mulțumesc.
Multumesc Simi! Cu mult drag. 🙂 Stiu ca aceste fructe sunt mai greu de folosit, dar sunt asa de bune.
Eu as mai face jeleu de coacaze, mousse, limonada si de ce nu, un crumble. Pentru acesta insa as folosi un mix de fructe. Coacazele sunt putin cam acre. Spor! Va pup