Cum aleg faina de cozonac? Este intrebarea sezonului de iarna si pe masura ce se apropie sarbatorile devine si mai serioasa treaba. Evident, pentru cei pasionati si iubitori de mancare si prajituri, pentru cei care iubesc sa prepare acasa bunatati sau sunt curiosi sa incerce proprii cozonaci, poate pentru prima data.

Pentru voi este acest articol.

Cozonacul este foarte complex in sine, ca preparat. Contine toate ingredientele si materia prima de baza folosite in cofetarie si patiserie: faina, zahar, agenti de crestere, lapte, grasime, arome, lactate fermentate (uneori), oua. Toate acestea amestecate si combinate dau nastere la multe reactii, care trebuie controlate si ingrijite ca sa iasa bine cozonacul la final.

Unul dintre cele mai importante ingrediente este faina. Faina este de baza la toate aluaturile si atata timp cat este aleasa corect, hidratata si framantata suficient timp, dezvolta gluten si aluatul nostru o sa fie extensibil si usor de intins, de manevrat. Dupa coacere, o sa fie pufos si se rupe in fasii sau pale, cum se mai numesc.

Faina este de foarte multe tipuri. Am scris deja un articol foarte detaliat despre asta, pe blog.

Vezi aici articolul – Tipuri de faina in cofetarie si patiserie

Faina pentru cozonac este una puternica, cu multa proteina, care poate dezvolta gluten. Ideal este sa avem un procent de proteina peste 12%.

Cum aflu cata proteina este in faina? Acest numar se vede in tabelul cu valori nutritionale de pe pachet. Astfel, pot sa stiu pentru ce produs este potrivita. Ca sa fie insa si mai usor, faina poarta si diferite denumiri sau numere ca sa fie mai clar pentru ce este buna.

Noi avem in comert faina pentru cozonac, dar trebuie sa aiba si proteina potrivita, nu doar denumirea pe pachet. Sunt mai multe tipuri de faina acum pe piata, mai specializate care pot fi testate si incercate. La Metro si Selgros se gasesc si cele profesionale, utilizate in industria alimentara si sunt cu siguranta cele mai bune de testat pentru inceput.

Pe masura ce lucrati cu diverse tipuri de faina, o sa observati si aluatul care este diferit, mai pufos, mai crescut, mai flexibil.

Faina 480 sau 550 este o alegere buna. O alta recomandare este Regina de la 7spice, special conceputa pentru cozonaci perfecti si aurii.

Nu uitati insa, ca si timpul de framantare, o reteta bogata in oua, galbenus si grasimi sunt cheia succesului unui cozonac reusit. Si un strop de iubire. ❤️

Alte sfaturi si secrete pentru cozonaci reusiti

  1. Cantitatea de drojdie raportata la faina. 1 plic la 500 g de faina sau 25 g de drojdie proaspata la 500 de faina.
  2. Timpul de framantare minim 40 de minute pentru a dezvolta gluten.
  3. Sare pentru un aluat flexibil si pentru ca intareste structura de gluten.
  4. Putin zahar in aluat. Acesta nu trebuie sa fie dulce, ci crema este partea dulce. Un aluat bogat in zahar poate sa dauneze dospirii.
  5. Dospire lenta si la o temperatura potrivita.

Voi ce faina folositi la cozonaci?

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.