Financieri cu fistic. Ador aceste fursecuri frantuzesti. Sunt ca niste mini checuri, pufoase si foarte gustoase. Sunt perfecte alaturi de ceai sau cafea, dimineata la mic dejun sau pentru acele momente pofticioase de dulci.
Ce sunt de fapt financierii? Sunt fursecuri originare din Franta, petits fours, dintr-un aluat mai dens si umed, pe baza de faina de migdale. Exista retete fara gluten, doar cu faina de migdale, sau retete care contin si putina faina. Aceasta este adaugata mai mult pentru consistenta. Se prepara rapid si mereu in forme mici. Niciodata nu o sa vedeti financieri mari sau tip briose. Aluatul este mult prea greu de digerat in cantitati mari si nu este recomandat.
Ce este specific la financieri? Pe langa faina de migdale, care este obligatorie, mai avem beurre noisette in compozitie. Aceste beurre noissette este unt maro/unt ars sau brown butter, cum i se spune in Anglia. Este un gatit pe foc pana se caramelizeaza si capata un gust si miros puternc de alune de padure.
La Oree Boulangerie din Londra, unde am lucrat, aceasta mica si draguta cofetarie/restaurant frantuzesc, pregateam financieri aproape zilnic. Se servesc in pungute si se pastreaza la temperatura camerei.
Reteta financieri cu fistic
pentru aprox. 20 de bucati
40 g faina alba
1 g praf de copt
120 g zahar pudra
45 g faina de migdale
vanilie
4 albusuri, la temperatura camerei
65 g unt
20 g pasta de fistic
fistic bucati petnru decor
Metoda
- Intr-un castron, treceti prin sita praful de copt, faina, adaugati zaharul pudra si faina de migdale impreuna cu vanilie. Adaugati pasta de fistic si omogenizati.
- Adaugati si albusurile si omogenizati pana obtineti un aluat dens si gros.
- Incalziti untul intr-o cratita pana ce ajunge la 45-50 de grade, stadiul beurre noisette.
- Temperati untul si adaugati-l in aluatul de fistic. Omogenizati.
- Turnati aluatul cu posul in forme mini de silicon si coaceti la 165 de grade, ventilatie, timp de `17 minute sau pana se rumenesc.
- Se pastreaza bine 1 saptamana.
Gasesti pasta de fistic la Deliciu de Ciocolata, marca Callebaut.
Bon appetit!