T

Tort Diplomat cu capsuni

Tort Diplomat cu capsuni. Acest tort este perfect pentru zilele de vara, mai ales pentru ca nu necesita coacere, aproape deloc. Am ales varianta simpla si rapida cu piscoturi din comert.

Imi plac piscoturile Savoiardi. Nu sunt buni doar la tiramisu. Pentru tortul Diplomat, acestia asigura exteriorul crocant care tine totul impreuna si ofera un aspect inedit. Tortul este traditional mai ales de Revelion, dar atunci se pregateste cu citrice confiate sau de la compot. Vara, cel mai bun este servit cu fructe de sezon, precum zmeura sau capsuni.

Denumirea de tort Diplomat vine de la crema din tort – crema diplomat. Aceasta este crema de patiserie cu adaos de gelatina si smantana de frisca batuta. Este o crema mai lejera si aerata, care combinata cu piscoturi crocante si fructe proaspete, da nastere la un tort racoros si usor.

Tortul nu necesita coacere aproape deloc pentru ca doar blatul din interior l-am copt. Restul elementelor constau in fructe proaspete si crema. Usor, nu?

Reteta tort Diplomat cu capsuni 🍓 🍓 🍓

Ingrediente – pentru un tort de 20 de cm

blat genoise

150 gr oua (3 oua)
94 gr zahar alb
un praf de sare
94 gr faina alba

sirop de capsuni

100 g apa
50 g piure de capsuni
50 g zahar alb

crema diplomat de vanilie

500 g lapte gras + 1 pastaie de vanilie
80 g galbenus
60 g zahar alb
50 g amidon
7 g foi de gelatina Dr. Oetker Professional
200 g smantana pentru frisca

extra – 20 de piscoturi Savoiardi, capsuni proaspete, capsuni si 150 g de frisca pentru decor

Metoda

Crema diplomat. Aceasta crema este formata dintr-o baza de crema de patiserie la care se adauga gelatina si smantana montata. Crema de patiserie trebuie facuta prima. Gelatina se pune la hidratat intr-un recipient cu apa si gheata timp de 1o minute.

Intr-o cratita, se pune la fiert laptele impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate si o parte din zahar. Se da in clocot. Intr-un castron, se amesteca restul de zahar cu galbenusurile si amidonul. Odata ce laptele a dat in clocot, se toarna treptat peste pasta din castron si se amesteca bine cu un tel. Se trece prin sita. Se intoarce toata compozitia pe foc si se gateste pana ce fierbe. Se fierbe timp de 2 minute si se amesteca in continuu. Se da crema de pe foc si se adauga gelatina.

Crema se tine la frigider intr-un castron, cu folie la contact. Dupa ce s-a racit, se blendeaza cu un blender vertical. Se incalzeste putin la bain marie, cat sa fie mai moale. Smantana pentru frisca se monteaza la mixer pana in stadiul moale. Se incorporeaza in baza de crema in doua sau trei transe. Se foloseste imediat, deci trebuie realizata dupa ce avem totul gata.

Blatul genoise. Pentru blat trebuie sa preincalzim cuptorul la 180 de grade, functia ventilatie. Tapetam o tava de cuptor cu hartie de copt. Incalzim la bain marie ouale impreuna cu zaharul si sarea pana la 43 de grade. Turnam compozitia intr-un mixer si spumam pana ce capata volum si spuma este ferma, timp de 10-12 minute. Incorporam faina in 2-3 transe cu ajutorul unei spatule. Turnam blatul in tava si il intindem cu ajutorul unei spatule lungi de metal. Eu am intins in strat mai subtire si mi-a ramas blat in plus ulterior, dupa decupare.

Coacem blatul genoise timp de 6-7 minute pana creste si se rumeneste usor. Scoatem blatul si il racim. Il intoarcem cu fundul in sus si il desprindem de pe hartia pe care s-a copt, astfel incat ramane pe o foaie noua si curata. Decupam doua discuri de blat de 16 cm sau cat e necesar ca sa acoperim interiorul tortului.

Pentru sirop, fierbem toate ingredientele. Pastram siropul cald.

Montaj tort diplomat cu capsuni

Intr-un cerc de inox de 20 de cm tapetat cu folie de acetat, se aseaza piscoturile. Acestea se taie in prealabil putin la baza ca sa fie drepte si sa stea in picioare. Le taiem pe toate de aceeasi dimensiune. Asezam primul disc de blat si insiropam. Nu punem prea mult sirop deoarece blatul apoi o sa se faramiteze prea mult. Turnam jumatate din crema peste blat. Taiem 2-3 capsuni in cuburi mici si le adaugam peste crema. Asezam si al doilea blat si repetam procedura de mai sus. Tinem tortul la frigider cateva ore sau peste noapte, cel mai bine. Batem aprox. 150 g de frisca si decoram cu un dui St. Honore. La mijloc, asezam capsuni intregi si flori de zahar.

sectiune Tort Diplomat cu capsuni

Bon appetit!

Spread the love
  1. raia says:

    Daca tot e vremea capsunilor hai sa punem si de un tort, daca e diplomat cu atat mai bine! Imi place cum arata,adica arata bine de tot si de aceea o sa-i fac loc in caietul meu cu retete! Spor la treaba celor care o sa-l faca si pofta buna!

  2. Andreas Vidinei says:

    Într-adevăr o rețetă simplă, gustoasă și minunată!
    O cunosc de pe vremea când lucram în cofetărie. Un adevărat spectacol în cerul gurii! Am s-o fac și eu zilele astea. Mulțumesc frumos pentru aceasta idee frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.