V

Verrine cu panna cotta, lamaie si coacaze negre

Verrine cu panna cotta, lamaie si coacaze negre. Aceste delicii mici sunt minunate. Sunt perfecte vara atunci cand sunt fructe din abundenta si putem sa ne bucuram de ele.

Ce sunt verrinele? O verrina este un desert la pahar. Poate insa sa fie si un starter sau fel principal servit astfel. Experienta culinara este una diferita si inedita, precum si aspectul preparatului care nu mai este prezentat pe farfurie, ci vertical intr-un pahar.

Philippe Conticini a fost primul chef, care in 1994, si-a imaginat un desert servit in pahar. Acesta nu a schimbat doar forma desertului, ci si intreaga experienta culinara din jurul degustarii unei verrine.

Pentru ca paharul este transparent, ne putem imagina imediat gustul desertului si vedem toate straturile. Desertul devine complet abia in momentul degustarii, atunci cand se combina toate straturile.

Conceptul original al verrinei consta in constructia desertului pe trei straturi:

  • primul nivel de sus – un strat subtire de element acid, precum un jeleu, care sa pregatesca papilele gustative pentru degustare si digestie
  • al doilea nivel – un strat mai gros si consistent care sa contina aroma principala
  • al treilea nivel si ultimul – un strat subtire cu un element fin si cremos, care sa completeze degustarea si sa lase un gust placut in urma

In ziua de azi, exista foarte multe modele de verrine. Trebuie doar sa ne alegem un concept de la care sa pornim si de acolo alegem si elementele componente precum creme, jeleuri, straturi crocante si combinatiile principale. Ne putem juca cu acest tip de desert si putem sa fim foarte creativi.

Eu mi-am dorit un desert lejer de vara si sa folosesc iar coacazele negre. Repet, sunt asa de bune si parfumate aceste fructe. Si nu sunt folosite suficient. Am ales sa le transform intr-un jeleu aromat si cu soc si sa il combin cu o panna cotta fina cu lamaie.

Combinatia de arome – coacaze negre, soc si lamaie. Un vis frumos de vara!

Reteta verrine cu panna cotta si coacaze negre

pentru 8 pahare

panna cotta cu lamaie

300 g frisca
200 g lapte
60 g zahar alb
1/2 pastaie de vanilie
4 foi de gelatina Dr. Oetker
coaja de la 1 lamaie

jeleu de coacaze negre

100 g piure de coacaze negre
100 g zahar alb
30 g sirop de soc
5 g gelatina foi Dr. Oetker

decor – afine proaspete

Metoda de preparare

Panna cotta cu lamaie. Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece si tinem la frigider minim 10 minute. Intr-o cratita, punem la fiert laptele cu frisca, zaharul, miezul de la pastaia de vanilie si pastaia. Radem coaja de lamaie direct in cratita. Cand este aproape de fierbere, dam de pe foc si lasam la infuzat timp de 30 de minute. Apoi, trecem prin sita panna cotta si incalzim din nou daca s-a racit prea mult. Dam de pe foc si adaugam foile de gelatina scurse. Turnam panna cotta in pahare. Am pus 70 de grame in fiecare pahar. Cantitatea depinde si de marimea si forma verrinelor. Tinem verrinele afara ca sa se tempereze putin si apoi se pun la frigider timp de cateva ore sau peste noapte.

*panna cotta este mai moale pentru ca este servita la pahar. Daca vreti sa o serviti la farfurie, puneti mai multa gelatina.

Jeleu de coacaze negre cu soc. Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece si tinem la frigider. Intr-o cratita, incalzim piureul de coacaze negre cu zaharul pana ce acesta se dizolva. Dam de pe foc si adaugam siropul de soc si foile de gelatina. Punem jeleul intr-un recipient si racim la frigider. Apoi, il punem intr-un pos si umplem verrinele. Am pus 25 de grame de jeleu in fiecare verrina.

Decoram cu afine proaspete trecute prin nappage neutru ca sa fie lucioase.

Verrinele sunt potrivite pentru petreceri, candy bar-uri, oaspeti sau o gustare rapida si usoara vara.

Bon appetit!

Spread the love
  1. raia says:

    A facut bine domnul Philippe Conticini ca a inventat modelul acesta de desert pentru fericirea papilelor noastre gustative. Verrinele acestea sunt potrivite si cand vii in vizita la mami, ne delectam dupa o cina lejera. De acord?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.