Madlene cu vanilie. Îmi plac madlenele. Aceste mici pufoşenii franţuzeşti sunt atât de uşor de făcut încât merită investiţia într-o tavă cu formă specială. În rest, ingredientele sunt de bază: făină, ouă, unt, zahăr şi ceva arome. Sunt ca un blat pufos, dar cu o formă foarte drăguţă. Varianta clasică a madlenelor este cea cu vanilie. În Paris le-am găsit în toate cofetăriile.
La muncă, la Oree Boulangerie, coacem zilnic madlene cu vanilie, proaspete pentru restaurant. De 7 luni de zile de când lucrez aici, încă nu m-am săturat de ele. Sunt gustarea noastră preferată atunci când suntem low cu energia. Am învăţat câte ceva până acum despre aceste minunăţii şi o să vă spun câteva trucuri şi recomandări, la final de postare. Mai întâi reţeta şi câteva poze frumoase. Enjoy!
Apropo, reţeta e de la Christophe Michalak, un pastry chef foarte faimos acum în Franţa. Check him out! La reţeta lui de bază de madlene am adăugat alte două variante posibile: cu sirop de lămâie şi mac sau cu zmeură şi migdale.
Ingrediente
pentru 24 madlene simple
130 gr. făină albă
un vârf de praf de copt
coaja rasă de la 2 lămâi
3 ouă medii
150 gr. zahăr alb
140 gr. unt
10 gr. miere lichidă
1 păstaie de vanilie
pentru cele cu sirop de lămâie şi mac
sirop
80 gr. zahăr alb
80 ml. apă
suc de la 1 lămâie
seminţe de mac
pentru cele cu zmeură şi migdale
12 bucăţi mici de zmeură
migdale
Timp de preparare: 10 minute pentru mix, 2 ore sau 24 de ore refrigerare, 10 minute coacere
Ustensile necesare
mixer electric sau tel, răzătoate fină, sită, poş, tavă pentru madlene
Metodă de preparare
1. Topim untul împreună cu coaja de lămâie şi mierea. Le lăsăm la răcit.
2. Batem ouăle la mixer sau cu un tel 2-3 minute. Adăugăm zahărul şi amestecăm.
3. Trecem prin sită făina şi praful de copt. Amestecăm cu ouăle şi zahărul.
4. La final, adăugăm untul şi amestecăm bine până obţinem un mix omogen. Ţinem la frigider 2 ore minim sau peste noapte cel mai bine.
5. Când coacem madlenele, avem cuptorul încins la 180-200 de grade şi ungem cu unt tava. Punem mixul în forme cu un poş sau cu o linguriţă.
6. Coacem timp de aprox. 10 minute sau până ce devin rumene şi cresc frumos. Semnul unei madlene reuşite este cocoaşa aceea care creşte în mijloc.
7. Se lasă la răcit în tavă şi apoi se răstoarnă pe un grătar. Cele simple se pot servi cu lapte ca francezii.
*Pentru cele cu sirop de lămâie e bine ca madeleinele să fie înmuiate în sirop atunci când sunt calde. După, le presărăm cu mac şi le lăsăm la răcit pe un grătar. Pentru sirop, daţi în clocot apa cu zahărul până ce se topeşte zahărul şi lăsaţi la răcit. Adăugaţi apoi zeama de lămâie. Răciţi siropul înainte de a-l folosi peste madlenele calde.
*Pentru cele cu zmeură şi migdale, înainte de coacere, puneţi o zmeură în mijlocul fiecărei madlene şi presăraţi cu migdale. Coaceţi la fel. Nu o să mai aibă cocoaşa însă.
{Trucuri şi recomandări pentru nişte madlene reuşite}
1. Mixul se coace mai bine dacă stă la frigider înainte. În caz de urgenţă, se poate folosi însă şi imediat ce e gata.
2. Formele nu se umplu de tot cu mix, ci se lasă 1 mm sau jumătate de mm spaţiu între mix şi margine. Aşa creşte cocoaşa cel mai bine.
3. Madlenele se coc foarte puţin. 10 minute dacă sunt mici, 13-15 minute dacă aveţi o formă de madlene mai mare. Dacă se coc prea mult timp, se usucă prea tare atunci când se răcesc.
4. Lăsaţi untul la răcit înainte să-l adăugaţi în mix, altfel se taie compoziţia.
5. Mixul ţine la frigider 5 zile. Puteţi face mai mult în avans şi coace madlene proaspete în fiecare dimineaţă.
6. Madlenele coapte sunt bune de consumat în ziua respectivă.
7. Odată coapte se pot congela şi înainte de consum, se bagă la cuptor 2 minute pentru reîmprospătare. Aşa, aveţi mereu ceva gata pentru musafiri dacă apar neanunţaţi.
Bon appétit!