T

Tarta cu sos caramel si ciocolata

Tarta cu sos caramel si ciocolata. Un deliciu! Cine adora ciocolata, va adora si acest desert cu ciocolata amaruie de 70% si un sos caramel decadent. Combinatia este una clasica si foarte populara. In plus, sarea de mare adauga un gust special si puternic, care chiar intensifica aroma de ciocolata si gustul dulce. Pentru textura, eu am optat si pentru alune de padure rumenite. Imi plac foarte mult si se potrivesc de minune atat cu sosul caramel, cat si cu ciocolata.

Ciocolata de calitate si cu un gust intens este cea neagra, cu un procentaj de peste 50% masa de cacao. De aici, si stabilitatea ei sporita. Ce este sub acest procentaj este si mai dulce pentru ca are adaos mai mare de zahar. Practic, restul de procentaj pana la 100% este zahar. Ciocolata 70% este deja considerata amaruie, nu doar neagra si este pentru cei care apreciaza ciocolata cu adevarat. Este un gust pe care si eu am invatat in timp sa-l apreciez, dar acum nu mai dau inapoi.

Tarta aceasta se potriveste oricarei ocazii. Este crocanta, usor amaruie, dar si dulce in acelasi timp si sarata de la sosul caramel. Este un desert foarte intens. In plus, este un desert de savurat in cantitati mai mici pentru ca este destul de satios.

Tarta cu sos caramel si ciocolata – reteta

Ingrediente

Aluat de tarta dulce (sucree)

  • 315 g faina alba
  • 35 g pudra de cacao alcalinizata
  • 125 g unt rece, cuburi
  • 125 g zahar alb
  • 2 oua medii + 1 galbenus
  • sare

(cu aceasta cantitate puteti face o tarta de 26 cm, 2 tarte de 20 cm sau 4 de 16 cm)

Sos caramel sarat

  • 187 g zahar alb
  • 115 g smantana pentru frisca 32%
  • 40 g unt moale
  • sare de mare

Ganache de ciocolata neagra 70%

  • 190 g ciocolata neagra 70%
  • 190 g smantana pentru frisca 32%
  • 7 g unt moale
  • sare de mare, dupa gust

alune de padure rumenite pentru interior si decor – 100 g

Metoda

Pentru aluatul de tarta, amestecam intr-un castron de mixer faina, cacao cu sarea si untul pana obtinem consistenta unor firimituri. Adaugam zaharul si amestecam. Turnam ouale si mixam pana ce hidratam toata faina si aluatul pare ca se leaga. Oprim mixerul si formam o bila cu mana. Il rulam cu un facalet intre doua foi de hartie de copt. Grosimea aluatului trebuie să fie de 5-6 mm. Il racim la frigider. Pregatim o tava cu un covoras de silicon microforat. Cu o forma de tarta de inox microforata, de 18 cm, decupam baza. O asezam in forma. Taiem si cateva fasii mai groase si le asezam pe margini. Taiem excesul cu un cutit. Congelam tarta cruda inainte de coacere. Coacem apoi coaja la 160 de grade, functia ventilatie, timp de 18-20 de minute. Racim.

Pentru sosul caramel, realizam un caramel umed din zaharul din reteta si un pic de apa. Suficienta cat sa acopere stratul de zahar si sa-l hidrateze complet. Smantana o incalzim si o adaugam in caramelul gatit pana la 160 de grade. Se va observa o culoare frumoasa de chihlimbar si va afuma putin. Smantana se adauga calda si se amesteca incontinuu cu un tel. La final, se adauga untul si sarea de mare, dupa gust. Sosul se tine intr-un castron, cu folie la contact, pana este gata de folosit.

Pentru ganache-ul de ciocolata incalzim smantana pana la 80 de grade si o turnam peste ciocolata topita pana la 45 de grade. Omogenizam cu o spatula si adaugam untul moale. Blendam cu un mixer cu imersiune Bamix. Ganache-ul se pregateste in ultima clipa, atunci cand coaja este deja rece si umpluta cu sos caramel.

Pregatirea tartei

Coaja se raceste complet. O umplem cu un strat de sos caramel. Daca sosul s-a intarit prea mult, se mai incalzeste si se toarna cu un pos. Adauga peste acesta jumatati de alune de padure rumenite. Tinem la frigider tarta ca sa se intareasca sosul din nou. Turnam apoi ganache-ul de ciocolata peste. Racim. La final, decoram cu jumatati de alune de padure rumenite si sare de mare.

Tarta cu sos caramel si ciocolata

Bon appetit!

Spread the love
  1. Raia says:

    Alta minunatie, perfecta pentru orice eveniment,dupa orice fel de meniu, Cum ai putea sa dai gres cu o tarta cu ciocolata ? Nu poti, nici daca vrei. Pofta buna!

  2. Tina says:

    Grozavă!Mulțumesc mult pentru toate sfaturile, rețetele și micile secrete din spatele fiecarei rețete!Deși nu am avut o formă de tartă microperforată(tocmai mi-am comandat),am dus la capăt rețeta!Foarte echilibrată,nu foarte dulce,adică perfectă!☘️💐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.